Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken Örebro. Foto: Privat/SVT

Busschaufförer anmälda för mobilanvändning – 75 fall bara i fjol

Publicerad

Busschaufförerna som kör åt Länstrafiken Örebro blev anmälda 75 gånger förra året för att de använt mobiltelefon medan de kört. Det visar siffror som SVT Nyheter Örebro tagit fram.
– Det är överhuvudtaget inte acceptabelt. Jag tycker det är alldeles för mycket, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på länstrafiken.

SVT Nyheter Örebro har gått igenom samtliga anmälda klagomål som rör mobilanvändande och som inkommit till länstrafiken under 2019.

Resenärer beskriver hur chaufförer pratar i mobiltelefon medan de kör, i många fall utan handsfree. De skickar även textmeddelanden eller tittar på sociala medier.

I flera fall uppger passagerare att bussarna kört vingligt eller missat hållplatser. En anmälan kommer från en bilist som hävdar att han varit nära att krocka med en buss för att chauffören pratat i telefon.

– Både vi och trafikföretagen är överens om att vi måste få bort det här beteendet, säger Fredrik Eliasson.

Startar utredning

Chaufförerna på bussbolaget Nobina har fått flest anmälningar, men enligt Fredrik Eliasson beror det på att företaget varit upphandlade av länstrafiken under den största delen av förra året. Även busschaufförer på andra bolag har blivit anmälda för mobilanvändande.

När Nobina får kännedom om en anmälan startar de en utredning där de även tittar på eventuella bevis mot chauffören, som exempelvis foton och videoinspelningar.

Enligt Länstrafiken Örebro gäller ungefär hälften av anmälningarna stadsbussar och resten landsortstrafiken. Foto: Philip Naskret/SVT

Enligt David Erixon, kommunikationschef på Nobina, är företagets regler mer långtgående än lagen och deras busschaufförer får inte ens prata i handsfree i samband med körning utan ska använda bussens kommunikationsradio.

– Det råder nolltolerans mot mobilsurfande och mobilanvändning i kollektivtrafiken, säger han.

Blivit uppsagda

Erixon uppger att två busschaufförer i Örebro län blivit uppsagda sedan mitten av 2018 för att de använt mobiltelefon. Enligt honom finns det även fall på andra håll i landet där företaget valt att polisanmäla chufförer.

Länstrafiken Örebro polisanmäler inte. Under förra året krävde de heller inga viten av bussbolagen för att chaufförer använt mobiltelefon under körning, vilket exempelvis Jönköpings länstrafik och Sörmlandstrafiken gjort.

– Det är en fråga för trafikföretagen att hantera det här, säger Fredrik Eliasson, Länstrafiken Örebro.

Han fortsätter:

– 75 iakttagna fall är för mycket, men det är ändå en mycket liten andel av de bussturer som utförs. Jag känner mig säker på att de allra flesta bussförare tycker att det här är ett väldigt olämpligt beteende. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer