Foto: SVT

Byggandet av Kulturkvarteret och Lyra kan stoppas av byggstrejk

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna har strandat. Nu varslar byggfacket om strejk.

Strejkvarslet berör 87 arbetsplatser runt om i landet och totalt 1 400 anställda. Strejken bryter ut på fredag nästa vecka om ingen överenskommelse nås.

I Örebro län är bland annat två stora byggen varslade – dels bygget av den nya vattenreservoaren Lyra och dels bygget av Kulturkvarteret. Exakt hur de kommer påverkas kunde inte NCC svara på under onsdagen.

Nya vattentornet Lyra

Förhandlingarna avbröts under tisdagen

Enligt Byggnads ordförande handlar det för fackets del om att få stopp på kriminalitet och dödsolyckor, få ordning och reda på arbetsplatserna, helt enkelt.

– Men det villkorar arbetsgivarna med våra krav på inflytande, rena maktfrågor alltså, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Enligt Byggföretagen avbröt fackförbundet Byggnads förhandlingarna vid lunchtid på tisdagen. Byggföretagen bad om frivillig medling, men facket sade nej, enligt arbetsgivarparten.

Enligt Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd har förhandlingarna fram till i går, tisdag, varit konstruktiva och bra.

– Det vore schysst om de hade berättat det, och inte bara gått in i total tystnad, sade hon strax innan Byggnads offentliggjorde sitt varsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya vattentornet Lyra

Mer i ämnet