Byxor att sitta i blev Louises genombrott – nu finns de snart i butiken

Publicerad

Louise Linderoth vill se mer kläder som utgår från människokroppen – hur den än ser ut. Nu ska hennes byxor som är sköna att sitta i snart ut i affärerna.

Jeans som är bekväma att sitta i. För dem som har problem att bara hitta jeans som passar låter det säkert för bra för att vara sant.

Och när örebrodesignern Louise Linderoth visade sitt examensarbete från Textilhögskolan i Borås blev det också stor uppståndelse.

Inte minst då flera av av modellerna rullade fram i rullstolar på catwalken.

EXIT 17 design Louise Linderoth. Foto: Peter Håkansson

– Men det är viktigt att understryka att det handlar om byxor för personer som sitter ofta, säger hon. Det kan vara rullstolsburna eller andra som kanske jobbar på kontor. Men det är inte kläder med en massa funktioner som anpassats för handikappade – det är det många som har missförstått.

Nu står Louise inför ett spännande år. Ett klädföretag har nämligen valt att producera hennes byxor vilket innebär att de kommer att finnas i handeln till försäljning i framtiden.

– Det är superkul att ha kommit så här långt, säger hon. När jag arbetar själv gör jag gärna lite mer udda plagg och tar gärna ut svängarna men det är ju en dröm att kunna kombinera det kommersiella med det konstnärliga.

Louise Linderoths önskan inför 2018

Visa

– Att klädskapande i framtiden ska utgå från människokroppen och inte tvärt om. Jag vill gärna se galna och konstnärliga uttryck även i framtiden men istället för att klämma in en kropp i ett plagg vill jag se mer som utgår från människor och inte konstiga normer.

– Sen önskar jag att jag kan vara en förebild för andra. En som jag hade behövt när jag var yngre.

Vad är Publikfavoriter 2017?

Visa

SVT Örebro har valt ut tio personer som på ett eller annat sätt varit inblandade i händelser under 2017 som fått stort genomslag.

Det kan röra sig om nyhetshändelser som pågått under längre tid eller bara en artikel.

Det alla har gemensamt är att de fått stor uppmärksamhet av dig som läst, ibland positiv ibland kritsk, i form av kommentarer, likes eller mail till redaktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer