Louise Linderoth från Örebro ligger bakom en ny kollektion med festkläder för funktionsnedsatta. Foto: SVT/Särnmark

Örebrodesignern Louise Linderoth bakom funktionsanpassade festkläder

Uppdaterad
Publicerad

”Festkläder för funktionsnedsatta” är titeln på en ny kollektion som ska få fler att känna sig inkluderade när det är dags att klä sig för fest. Bakom plaggen står Örebrodesignern Louise Linderoth.

Examensarbetet ”Have a seat” gjorde att modevärlden fick upp ögonen för Louise Linderoth då hon avslutade utbildningen på Textilhögskolan i Borås.

Genom att skapa en jeanskollektion för rullstolsburna satte hon både fokus på möjligheter och brister i modevärlden och det dröjde inte länge förrän ett modeföretag hoppade på och såg till att bekväma jeans för den som sitter mycket kom ut i handeln.

Funktionsanpassade festkläder

Nu har Louise Linderoth designat en kollektion åt Myrorna och Särnmark Assistans som uppger att det ska vara den första second-hand kollektionen med funktionsanpassade festkläder.

– Det går ju väldigt mycket i linje med det jag gör sedan innan. Det är ju att skapa en mer inkluderande modescen på alla plan. Sen tyckte jag det var väldigt roligt med att det var just secondhand-plagg. Det är ju otroligt viktigt att vi tar reda på de resurser vi redan har, säger Louise Linderoth.

Hon har redan nåtts av positiva kommentarer kring kollektionen och resultatet av sitt arbete.

– Det kan ju vara svårt och en kompromiss ibland, när man försöker arbeta mer inkluderande och för bättre representation. Då får man ibland välja sina strider. Men här kändes det som man fick in både hållbarhetsaspekten, men även kroppsinkluderingen och representationen i ett och samma projekt, säger Louise.

Masterexamen till sommaren

Till sommaren räknar hon med att ha tagit sin masterexamen vid Textilhögskolan i Borås. Det blir fortsatt hennes fasta punkt för kommande forskningsprojekt, såvida andra projekt ute i världen inte kallar.

– Kläder överlag är ju väldigt viktigt för att man ska känna tillhörighet och känna att man har en plats i mode. Att modet faktiskt bryr sig om ens kropp och hur den ser ut, säger Louise Linderoth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.