Cannabishärva i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Männen misstänks ha bedrivit en cannabisfabrik i Gusselby i Lindesbergs kommun.

På måndagen inleddes rättegången mot två män som står åtalade för grovt narkotikabrott. Männen, som är i 35-40-årsåldern, greps i slutet av förra året för att under hösten ha bedrivit en omfattande cannabisodling i fastigheter i Gusselby.

– Det var en stor mängd cannabis som togs i beslag, ungefär 14 kilo totalt. Sedan var det ganska stora lokaler som var väl iordninggjorda och med möjlighet att utöka väldigt mycket mer än vad de gjort hittills, säger Inger Sandström, åklagare.

Likheter med tidigare mål

Männen har suttit häktade sedan mitten av december och de har delvis erkänt brott. Det är inte första cannabisodlingen som avslöjas i länet. I februari dömdes två basketdomare till fyra års fängelse för storskaligt odlande i Striberg utanför Nora.

– Likheterna är att det är folk som inte har anknytning till orten. De kommer från Stockholm, både i Striberg och i det här målet. Det är stort och organiserat, och jag får uppfattningen att det finns ytterligare personer bakom de som står åtalade för det här, säger Inger Sandström.

Vilken påföljd kan bli aktuell?

– Det här är en sådan grov gärning, både sett till mängden och organisationen, så jag kommer att yrka på ett flerårigt fängelsestraff.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.