Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl Jan Granqvist vid Saxå bruk. Foto: Johannes Weckström/SVT

Carl Jan Granqvists nya plan: Internationellt elitgymnasium i Hällefors och Grythyttan

Publicerad

Krögaren och måltidsprofilen Carl Jan Granqvist vill att ett restauranggymnasium startas i Hällefors kommun. Han hoppas få stöd av Nordiska ministerrådet för att höja statusen för de som tidigt vill utbilda sig inom restaurang, besöksnäring och gastronomi.

– Jag skulle vilja att det blir ett experimentgymnasium, säger Granqvist.

Ambitionerna har han förankrat i Hällefors, Filipstad och Karlskoga som sagt sig vara försiktigt positiva till förslaget.

– Hur utvecklar vi nordisk gastronomi, där måltiden är en upplevelse och en konstart? Det finns ett utrymme nu, tror jag, inom Nordiska ministerrådet att göra nordiska satsningar efter pandemin, säger Granqvist.

Han är själv på jakt efter en kock till verksamheten på Saxå Bruk. I dag är det en utmaning eftersom det råder stor brist på kunnigt folk. Före pandemin fanns 165 000 anställda i restaurang- och besöksnäringen i Sverige,  i dag är ungefär 25 procent kvar.

Förändrad status

Granqvist menar också att statusen för yrket förändrats, detta efter att den tidigare alliansregeringen beslutade att yrkeprogrammen på gymnasiet inte ska vara högskoleförberedande.

– Efter det gick vi från 290 till 130 gymnasier med restaurangutbildning i Sverige. Det här är ett problem i hela Norden, säger Carl Jan Granqvist.

Han har tidigare meddelat att han skänker hela Saxå Bruk till en stiftelse som ska fortsätta verka i hans anda. Här planerar han själv och stiftelsen för att erbjuda yrkesspecifika kurser.

– Vi börjar redan i höst med utbildningar. Både för de som jobbar inom lantbruket, livsmedelsindustri och dagligvaruhandeln och besöksnäringen. Det blir kortare utbildningar och masterkurser. Ett litet konstfack för kockar, servitörer och sommelierer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.