Carola Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande i Sala.

Carola Gunnarsson (C)

Uppdaterad
Publicerad

Plats åtta på Centerpartiets lista

1. Vilka frågor är viktiga för dig/ditt parti att driva i EU-parlamentet?

Centerpartiet vill se ett grönt, öppet och hållbart Europa där vi tar ett gemensamt ansvar för att fortsätta säkra fred och demokrati.

EU-valet Tvärsnytt

– Ett grönare EU.

– Jobb och tillväxt i hela Europa.

– Nej till Euron.

– Ett öppet och solidariskt Europa.

2. Varför tror du att så få röstar i valet till EU-parlamentet?

– Allt för många ser Europasamarbetet som något som gäller för äldre män i mörka kostymer som åker i svarta limousiner. Men Europasamarbetet handlar om 500 miljoner medborgares möjligheter och drömmar. Om din och min vardag.

3. Vad kan partierna göra för att få upp valdeltagandet?

– Vi måste berätta om vilken betydelse som Europaparlamentet har för vår vardag, som privatpersoner och som företagare.

– Ungefär 60 procent av de ärenden som finns på kommunfullmäktiges föredragningslista har direkt eller indirekt bäring på beslut som fattats i EU. Det handlar om kommunernas roll som serviceproducenter, arbetsgivare, samhällsbyggare eller som ansvariga för tillsyn.

– Drygt 70 procent av Sveriges exportintäkter kommer från EU-länder och övriga länder i Europa. Väldigt många människor i vårt land arbetar i exporterande företag. Detta innebär att relationen mellan Sverige och Europa, när de gäller regler och lagstiftning på Europanivå, har betydelse inte enbart på svensk nationell nivå utan också för företagarna och deras anställda i Sala, i Västerås, i Örebro, i Lindesberg, ja runt om i hela Sverige.

– När jag var ung student var en av mina högsta drömmar att ha råd att köpa ett Interrailkort och kunna resa ut i Europa. Jag fick inte möjlighet till det. Idag kan ungdomar studera eller arbeta utomlands. Idag har ungdomar vänner över hela Europa, och över hela världen, vänner som man nästan dagligen har kontakt med inte minst via sociala medier. Det här ska vi vara rädda om! Därför är det viktigt att rösta i Europaparlamentsvalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet Tvärsnytt

Mer i ämnet