Cellprovtagning gratis för kvinnor i Örebro län

Publicerad

Att inte behöva betala för att gå på regelbunden cellprovtagning är ett sätt att försöka få fler kvinnor att gå på undersökningarna. Från och med årsskiftet blir kontrollerna gratis.

Från och med 1 januari 2018 blir det gratis för alla kvinnor att lämna cellprov.

Avgiften för att lämna cellprov som ska förebygga livmoderhalscancer slopas i hela landet efter en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen.

Kan kosta upp till 200

Undersökningen erbjuds med tre till sju års intervall beroende på ålder. De 2,6 miljoner kvinnor som omfattas är i åldrarna 23-64 år.

Idag erbjuder de flesta landstingen åtgärden mot patientavgift, med upp till 200 kronor.

På Region Örebro konstaterar man att många kvinnor inte kommer när de blir kallade till undersökning. Det har lett till många kampanjer för att upplysa om vikten att gå på regelbundna kontroller.

Var tredje dag dör en kvinna

I Örebro län lämnar 82 procent av alla kvinnor cellprov. Det ger cirka 21.000 cellprov varje år. Bland dem upptäcks mellan 500 och 1.000 avvikande cellprov.

Var tredje dag dör en kvinna av livmoderhalscancer i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

livmoderhalscancer

Mer i ämnet