”Vi förväntar oss att regeringen levererar, ju förr desto bättre”, skriver Centerpartiets Jämställdhetspolitiska talesperson Helena Vilhelmsson i ett pressmeddelande Foto: CenterpartietVisa alla (3)
Visa alla (3)

Centerpartiets reaktion på granskningen: ”Kvacksalveri ska inte förekomma i vården”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning av privata kliniker som utför så kallade ”oskuldsoperationer”, bland annat på en klinik i Örebro, har det kommit flera politiska reaktioner.

Nu reagerar Centerpartiet på avslöjandet.

Bland annat har partiet skrivet en motion i riksdagen där man efterlyser en lagändring.

Det skriver Helena Vilhelmsson (C), riksdagsledamot från Örebro län och partiets jämställdhetspolitiska talesperson i ett pressmeddelande.

”Centerpartiet har i riksdagen motionerat om att se över lagstiftningen kring detta. Att utföra så kallade hymenrekonstruktioner, en påstådd form av att återskapa mödomshinnan (som alltså inte existerar!), omfattas idag inte av en direkt straffbestämmelse. Detta bör ändras”.

Föreslår en rad åtgärder

Partiet ger fler förslag på åtgärder för att motverka den här typen av ingrepp.

Bland annat vill man att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska kunna granska verksamheter som misstänks för oskuldskontroller eller hymenrekonstruktioner.

Man vill också kunna dra in legitimationen för läkare och sjuksköterskor som inte lever upp till patientsäkerhetslagens krav på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Ställer krav på regeringen

Helena Vilhelmsson skriver att det finns ett brett stöd i riksdagen för att motverka oskuldsoperationer och kräver att den nya regeringen tar sitt ansvar.

”Vi förväntar oss att regeringen levererar, ju förr desto bättre. Kvinnor äger rätten till sin egen kropp. Kvacksalveri ska inte förekomma inom vården.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.