Berätta om dina tankar och erfarenheter kring internetuppkopplingen i chatten. Foto: Martina Holmberg/TT

Hur påverkar internetuppkopplingen där du bor din vardag?

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin tvingas många arbeta och studera hemifrån. Då är det viktigare än någonsin att ha ett tillräckligt snabbt internet. Men för många i regionen finns inte den möjligheten. Hur är det där du bor? Och hur påverkar det din vardag?

Idag rapporterar SVT Örebro om familjen Regius utanför Nora som kanske måste flytta sedan Telia avslutat deras fasta internetuppkoppling. Regionen hade målet att leverera bredbandshastigheter på minst 100 Mbit/s till 95 procent av invånarna i år – men har bara nått upp i 81 procent. Vad tänker du om detta? Hur viktigt är bredbandsbredden för dig när du till exempel väljer var du ska bo? Kommentera i vår chatt!

Är du företagare i Örebro län och har problem med att driva ditt företag på grund av bristande internetuppkoppling? Hör av dig till oss på orebro@svt.se eller via 019-353535.

Hur påverkar internetuppkopplingen där du bor din vardag?

Pinnat inlägg

Vill du berätta mer om din historia för oss?

Mejla då gärna också din kommentar samt dina kontaktuppgifter till orebro@svt.se

Sten-Åke Thoren • Jag bor utanför Åtvidaberg där kommunen vägrar att tillhandahålla bredband det blir för dyrt säger politikerna. Inte konstigt att invånarantalet minskar i kommunen - 40 år 2019. Vem vill bo i en kommun som tänker så kortsiktigt?

Emil • Bor på landet norr om Örebro, 250/250 fiber just nu, vi har haft fiber i flera år. Inga problem att jobba hemifrån och njuta av livet på landet samtidigt. Tack EU som finansierade grävningen

Robin • Är boende på landet och har uppkoppling via 4G-nätet vilket fungerar bättre och är snabbare än via telejacket. Med det sagt så borde fokus ligga på att rulla ut 5G på landet istället för storstäder som redan har fiber, borde var betydligt lättare än att gräva fiber ut till varenda liten stuga i skogen.

Robbie • Bor i villa vid Adolfsberg, fiber ligger nedgrävd vid tomtgräns. Fibern går inte att få indragen pga för få intresserade så det blir att fortsätta med ett skakigt adsl på pappret 8/1Mbit, men i verkligheten kanske hälften när det inte är avbrott, vilket det är ofta numera.

Kopparledningen är väl inte direkt fräsch längre med sin "tjärpappsisolering". Telenor 4G dessutom nästan oanvändbar, Telia lite bättre, men alla med begränsningar om man inte betalar dyrt då.

Mycket snack att alla ska ha snabb internetåtkomst, men i praktiken klarar man inte ens det i stora städer...

cattis • Här klippte telia kopparnätet för ett par år sedan. Hade då internet via telefonjacket vilket funkade väldigt bra. Blev rädd när kopparnätet försvann att inget skulle fungera, har inget mobiltäckning här för att kunna prata i mobil utan möjligen komunicera via sms i mobilen.

Men fick installerat telias "framtidens nät" som det kallas. En riktantenn på husväggen samt modem med sim-kort. Var rädd för att telefonen skulle låta som ihålig konservburk och omöjlig att höra nåt i, men så fel.

Det är precis som gamla telefonen, vilket det iof är bara inmonterad direkt i modemet istället. Sedan är internetet snabbare och säkrare nu än innan, så har bara gott att säga

Caroline • Hyresvärden har dragit in fiber i huset och vi har korrekta uttag, men vi har inget fiber i lägenheterna. För priset vad man betalar så är internet här i skogen rena skämtet.

Lennart • Hej
Anmälde till Telia att betala och få bredband i vårt bostadsområde, fick svar ca 6 månader senare att det var för få som anmälde sig.
Vad skall jag göra, ansöka och svaret för få intresserade?
Mvh
Lennart

Hilda • Vi bor i hyreslägenhet och värden vill inte lägga in fiber. Så vi har internet genom telefonjacket, vilket ger ostabil uppkoppling och ibland funkar det inte alls. Även om vi bor centralt i hyfsad stor stad finns det bara ETT bolag som levererar tjänster till vår adress, så vi har inget att välja på.... Vad då fria marknaden?

Lars Taxén • Sedan statligt ägda Televerket förvandlats till det affärsdrivande Telia har ansvaret för infrastrukturen lagts i händerna på marknaden. Den har naturligtvis inget intresse av bredbandsnät, fiber osv. annat än att tjäna pengar på den. Följden av detta systemskifte är inget konstigt.

Man får det som den ekonomiska logiken kräver – usel täckning där det inte är lönsamt, konkurrerande operatörer, näst intill omöjligt att jämföra utbuden, m.m.

Hade man i samma anda lagt ut anbud till konkurrerande järnvägsföretag att bygga egna spår mellan Uppsala och Stockholm hade nog de flesta reagerat. Men inte när det gäller bredbandsnätet – där är samma konkurrensidioti höjden av visdom.

Samuel Isaksson • Skrev avtal med IP-Only i Roslagen för 4 år sedan, lovades leverans inom 1. Inte ett ord om försening och nu när de äntligen börjat gräva 7 km bort så stämmer inte längre löftet att månadskostnaden blir lägre än med det ADSL jag har idag. Så jag klev ur avtalet. Känns som utbyggnadsaktören är för oseriös.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.