Regeringen missar bredbandsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens bredbandsmål för 2020 kommer inte att uppnås. Det är dyrt att dra fiber på glesbygden. För att klara målen skulle det behövas rejält med pengar, menar Post- och telestyrelsen.

Målsättningen var att 95 procent av Sveriges hushåll skulle ha 100 Mbits bredband nästa år. Så blir det inte och på många håll är människor besvikna på de operatörer som knutit till sig kunder och sen inte levererat fiber.

– Vi måste vara tuffare mot de bredbandsleverantörer som inte lever upp till sina utfästelser och vi ska inte betala ut en krona till en operatör som inte också kopplar upp ett bredband till kunden, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

”Behövs 22 miljarder”

Det är dyrt att dra fiber till de som bor på glesbygden och på många håll sätter konflikter med markägare stopp för utbyggnaden. Post- och telestyrelsen bedömer att det kommer krävas rejäla satsningar för att nå bredbandsmålen för 2023 och 2025.

– Det behövs 22 miljarder kronor totalt för att nå alla de bredbandsmål som regeringen har satt upp, säger Maria Sörman, enhetschef digitaliseringsavdelningen PTS.

Får ni sådana signaler från regeringen att de tänker sätta till 22 miljarder?

– Nej, det som regeringen har aviserat nu är 650 miljoner i budgetpropositionen under hösten.

”Måste vara marknadsdriven”

Men digitaliseringsministern menar att det inte är mer statliga pengar som ska till.

– Bredbandsutbyggnaden måste i första hand vara marknadsdriven, sen ska staten hjälpa till att se till att de som inte får bredband på annat sätt, att de också får bredband, säger Ygeman.

Fakta: Regeringens bredbandsmål

År 2020: 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige bör ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 megabit per sekund – kommer inte uppnås.

År 2023: hela Sverige bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalité.

År 2025: 98 procent av Sverige bör ha tillgång till snabbt bredband om 1 gigabit per sekund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.