Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt regionens bredbandsstrateg Linus Grabö har både marknaden och konsumenterna ett ansvar när det gäller utbyggnaden av internet. Hör honom utveckla sitt resonemang i klippet. Foto: SVT

Långsamt internet ökar klyftorna mellan stad och landsbygd

Uppdaterad
Publicerad

Medan snabba bredband numera är en självklarhet i de flesta städer, så hamnar landsbygden alltmer på efterkälken. Enligt en handlingsplan som Region Örebro län tagit fram skulle 95 procent av alla hushåll ha snabba bredband idag. Men man har bara nått till 81 procent. Och de flesta som blivit utan bor på landet.

Enligt regeringens bredbandsmål skulle 95 procent av Sveriges hushåll ha bredband med minst 100 megabit per sekund i år. Detta mål fanns även i Region Örebro. Men målet kommer inte att uppnås – varken i riket eller regionen.

Varierande intresse av att ansluta sig

De kommersiella bolag som gräver och lägger ner fiberkablarna satsar i första hand på tätbebyggda områden där det finns gott om kunder. Och trots att kommunerna i regionen fått över 130 miljoner i bidrag via Landsbygdsprogrammet sedan 2014 för att stödja fiberutbyggnaden, så går utbyggnaden trögt på många håll i länet.

– Många gånger väljer bara 50-60% att ansluta sig till ett fiberprojekt. Då är det svårt för en marknadsaktör att få ekonomi i projektet, säger Linus Grabö, bredbandsstrateg Region Örebro län, om möjligheterna att ordna snabbt internet även på landsbygden.

Direktrapport · Hur påverkar internetuppkopplingen där du bor din vardag?

Vill du berätta mer om din historia för oss?

Mejla då gärna också din kommentar samt dina kontaktuppgifter till orebro@svt.se

SVT · Anna Wikman

Jag bor utanför Åtvidaberg där kommunen vägrar att tillhandahålla bredband det blir för dyrt säger politikerna. Inte konstigt att invånarantalet minskar i kommunen - 40 år 2019. Vem vill bo i en kommun som tänker så kortsiktigt?

Sten-Åke Thoren

Bor på landet norr om Örebro, 250/250 fiber just nu, vi har haft fiber i flera år. Inga problem att jobba hemifrån och njuta av livet på landet samtidigt. Tack EU som finansierade grävningen

Emil

Är boende på landet och har uppkoppling via 4G-nätet vilket fungerar bättre och är snabbare än via telejacket. Med det sagt så borde fokus ligga på att rulla ut 5G på landet istället för storstäder som redan har fiber, borde var betydligt lättare än att gräva fiber ut till varenda liten stuga i skogen.

Robin

Bor i villa vid Adolfsberg, fiber ligger nedgrävd vid tomtgräns. Fibern går inte att få indragen pga för få intresserade så det blir att fortsätta med ett skakigt adsl på pappret 8/1Mbit, men i verkligheten kanske hälften när det inte är avbrott, vilket det är ofta numera.

Kopparledningen är väl inte direkt fräsch längre med sin "tjärpappsisolering". Telenor 4G dessutom nästan oanvändbar, Telia lite bättre, men alla med begränsningar om man inte betalar dyrt då.

Mycket snack att alla ska ha snabb internetåtkomst, men i praktiken klarar man inte ens det i stora städer...

Robbie

Här klippte telia kopparnätet för ett par år sedan. Hade då internet via telefonjacket vilket funkade väldigt bra. Blev rädd när kopparnätet försvann att inget skulle fungera, har inget mobiltäckning här för att kunna prata i mobil utan möjligen komunicera via sms i mobilen.

Men fick installerat telias "framtidens nät" som det kallas. En riktantenn på husväggen samt modem med sim-kort. Var rädd för att telefonen skulle låta som ihålig konservburk och omöjlig att höra nåt i, men så fel.

Det är precis som gamla telefonen, vilket det iof är bara inmonterad direkt i modemet istället. Sedan är internetet snabbare och säkrare nu än innan, så har bara gott att säga

cattis

Hyresvärden har dragit in fiber i huset och vi har korrekta uttag, men vi har inget fiber i lägenheterna. För priset vad man betalar så är internet här i skogen rena skämtet.

Caroline

Hej
Anmälde till Telia att betala och få bredband i vårt bostadsområde, fick svar ca 6 månader senare att det var för få som anmälde sig.
Vad skall jag göra, ansöka och svaret för få intresserade?
Mvh
Lennart

Lennart

Vi bor i hyreslägenhet och värden vill inte lägga in fiber. Så vi har internet genom telefonjacket, vilket ger ostabil uppkoppling och ibland funkar det inte alls. Även om vi bor centralt i hyfsad stor stad finns det bara ETT bolag som levererar tjänster till vår adress, så vi har inget att välja på.... Vad då fria marknaden?

Hilda

Sedan statligt ägda Televerket förvandlats till det affärsdrivande Telia har ansvaret för infrastrukturen lagts i händerna på marknaden. Den har naturligtvis inget intresse av bredbandsnät, fiber osv. annat än att tjäna pengar på den. Följden av detta systemskifte är inget konstigt.

Man får det som den ekonomiska logiken kräver – usel täckning där det inte är lönsamt, konkurrerande operatörer, näst intill omöjligt att jämföra utbuden, m.m.

Hade man i samma anda lagt ut anbud till konkurrerande järnvägsföretag att bygga egna spår mellan Uppsala och Stockholm hade nog de flesta reagerat. Men inte när det gäller bredbandsnätet – där är samma konkurrensidioti höjden av visdom.

Lars Taxén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer