Att gräva ner fiberkablar på landsbygden är inte lönsamt. Därför krävs stora statliga bidrag om alla hushåll ska kunna få snabba bredband. Foto: SVT

Långsamt internet ökar klyftorna mellan stad och landsbygd

Uppdaterad
Publicerad

Medan snabba bredband numera är en självklarhet i de flesta städer, så hamnar landsbygden alltmer på efterkälken. Enligt en handlingsplan som Region Örebro län tagit fram skulle 95 procent av alla hushåll ha snabba bredband idag. Men man har bara nått till 81 procent. Och de flesta som blivit utan bor på landet.

Enligt regeringens bredbandsmål skulle 95 procent av Sveriges hushåll ha bredband med minst 100 megabit per sekund i år. Detta mål fanns även i Region Örebro. Men målet kommer inte att uppnås – varken i riket eller regionen.

Varierande intresse av att ansluta sig

De kommersiella bolag som gräver och lägger ner fiberkablarna satsar i första hand på tätbebyggda områden där det finns gott om kunder. Och trots att kommunerna i regionen fått över 130 miljoner i bidrag via Landsbygdsprogrammet sedan 2014 för att stödja fiberutbyggnaden, så går utbyggnaden trögt på många håll i länet.

– Många gånger väljer bara 50-60% att ansluta sig till ett fiberprojekt. Då är det svårt för en marknadsaktör att få ekonomi i projektet, säger Linus Grabö, bredbandsstrateg Region Örebro län, om möjligheterna att ordna snabbt internet även på landsbygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.