Här sitter Lena Sjöqvist, kökschef på Tullängsgymnasiet i Örebro, och svarar på era frågor om vegetarisk mat. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ställ dina frågor till kökschefen om vegetarisk och vegansk mat

Publicerad

Idag kl 13 kommer Lena Sjöqvist, som är kökschef på Tullängsgymnasiet i Örebro, till SVT för att svara på dina frågor om mat och klimat. Hon har lång erfarenhet och kunskap om mat, både ur ett klimatperspektiv och när det kommer till näring och hälsa.
Redan nu kan du ställa dina frågor och funderingar kring vegetarisk och vegansk mat och varför skolan drar ner på mängden kött så börjar Lena svara direkt när hon kommer.

SVT rapporterade · Varför ska vi äta mer vegetariskt och hur får man det att smaka gott?

09.39
Välkomna att ställa era frågor redan nu :-). Lena Sjöqvist, som är kökschef på Tullängsgymnasiet i Örebro sätter tänderna i era frågor efter lunch, klockan 13.
09.40
Man får lov att anta att det då kommer finnas icke vegetariska / veganska alternativ också?
Eftersom det alltid finns vegetariska som ett krav så borde den regeln också gå åt andra hållet? :)
Hej Hampus
Såklart att det fortfarande finns alternativ till det vegetariska även om vi arbetar för att få fler ungdomar att testa vegetarisk mat.
Vänligen Lena
09.40
Ett tips/råd till all kökspersonal som har i uppgift att laga vegetarisk mat: LÄR er HUR ni ska laga god vegetarisk mat. Det är där det oftast brister, kökspersonal vet inte hur vegetarisk mat KAN smaka och tänk på att inte göra en massa konstiga kombinationer bara för att det är vegetariska ingredienser. Det måste också vara mättande mat, alla komponenter av fibrer, fett, kolhydrater, proteiner, osv. Färg och smak, det ska vara lockande för ögat och smaka bra. Lycka till, alla i landets skolkök!
Hej Anne
 
Hej Anne
Jag kan försäkra dig om att alla gör sitt bästa och här i Örebro är kockarna väldigt duktiga på att tillaga vegetarisk mat i både färger former konsistenser och näringsriktighet.Tack så mycket!
Vänligen Lena
09.58
Vilken är den populäraste vegetariska rätten ni serverar? Pannkakor? ;)
Hej Cecilia
Hos oss är polenta i alla dess former väldigt populärt, sk fingerfoods och gärna med dippsåser och rostad potatis/rotfrukter till.
Vänligen Lena
11.19
Ni borde inse att ex svenskt nötkött är minst lika bra som ex en sojabiff
Hej Jan
Jag tänker nog att nötkött också är nyttigt även om jag tror att vi alla mår bra av att äta mer grönsaker.
Vänligen Lena
11.29
Hur tänker ni kring barn med NPF som behöver mer delad mat? Jag har uppfattat att det är mkt grytor/röror men det kan vara fel.
Hej Veronica
Såklart att det serveras en del grytor men givetvis tar vi hänsyn till de som behöver delad kost
Vänligen Lena
11.44
Vad är den egentliga anledningen till att många kommuner vägrar att servera kompletta vegetabiliska måltider? Vissa hänvisar till att de inte kan garantera komplett näringsinnehåll och lutar sig emot SLVs riktlinjer "Bra mat i skola och förskola", vilket är ett ohållbart argument. SLV talar ju i sig inte emot vegetabilisk kost, oavsett val av kost så måste ju måltiderna vara väl planerade om de ska innehålla alla näringsämnen. SLV i sin tur utgår ju från NNR 2012, vars riktlinjer vi bör diskutera om de verkligen är helt sanningsenliga och inte innehåller intressekonflikter.
Hej Kristian
Jag kan inte se några problem i  att servera näringsriktiga vegetariska måltider i skolan. Jag tror nog snarare att det isf handlar om inställning eller kunskap men det finns ju kostdataprogram att ta till hjälp för att kunna beräkna näringsinnehåll.
Vänligen Lena
Vänligen Lena
13.04
Hur ställer du dig till det faktum att en stor del av eleverna inte äter i matsalen, eftersom de inte uppskattar maten som serveras, utan vänder sig till andra matställen i området el har med sig egen mat? Det kan ju inte bli klimatsmart i längden. Och lyssnar ni verkligen på deras åsikter?
Hej
Tråkigt om eleverna går till andra ställen då vi vill att de äter vår mat som faktiskt är god, vällagad och näringsriktig. Vi lyssnar alltid på eleverna och försöker med de mål vi har i kommunen att tillgodose deras önskemål.
Vänligen Lena
13.09
Vi kan inte vara hela världens samvete och låta klimatångesten ta över oss helt. Det vore kanske bättre att den hatade tallriksmodellen får komma fram lite. Idag lägger man helst mer kött än grönsaker potatis eller pasta på tallriken och det är ju både dyrt och i vissa fall sämre för hälsan. Jag kokar helt vegetarisk mat ibland. T ex linsgryta. Gott blir det också. Gissar att skolbespisningarna inte är världsbäst på kryddning eller så i och med att våra skolbarn inte äter skolmaten men nästan allt jag lagar.
Hej Tommy
Jag vågar faktiskt påstå att kockarna i köken är väldigt duktiga på kryddor. Vissa rätter skall smaka lite mer och tom vara starka. Håller med dig om att man kan komma långt med tallriksmodellen.
Vänligen Lena
13.20
Tänk på att även komjölkprodukter och ägg är sämre för miljön än vegetabiliska alternativ precis som köttet. Så om ni ändå satsar på växtbaserat så skippa det värdelösa mellansteget lakto-ovo-vegetariskt och gå direkt på veganskt.
Animaliefri mat kan vara hur god som helst. Jag lagar betydligt godare och mer varierad mat nu än tidigare när det var kött som gällde. Låt oss sträva mot en växtbaserad framtid där vi slipper den ineffektiva och resursslösande djuruppfödningen!
Hej
I gymnasieskolorna finns tre alternativ att välja mellan och ett enormt utbud av grönsaker, varma och kalla och även alternativ till smör/margarin och fortfarande finns ju vatten att tillgå i våra kranar.
Vänligen Lena

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet