Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hallsbergs kommun storkonsument av kött Foto: TT

Hallsbergs kommun storkonsument av kött

Uppdaterad
Publicerad
När det kommer till inköp av kött inom offentlig sektor så hamnar Hallsbergs kommun på tio i topp-listan i landet, om man ser till antalet kilo inköpt kött per person förra året.
– Man blir förvånad när man hör det, säger Andreas Tranderyd, företrädare för Miljöpartiet i Hallsberg.

Hallsbergs kommun har jobbat för att det kött man köper in ska vara närproducerat och ekologiskt. Sett till den målsättningen menar Andreas Tranderyd (MP) att kommunen inte borde sticka ut när det kommer till köttinköp.

– Vi är ingen kommun som sticker ut ekonomiskt, varken att vi har mycket eller lite pengar. Vad jag tänker är att kött kostar en hel del pengar, i alla fall om man ska köpa det kött som följer våra mål, säger han.

Inget mål om minskning

I den nya kostpolicyn som ska gälla för 2019 till och med 2023 står en ökning av ekologiskt och närproducerat med bland målsättningarna. Med står även att dom erbjuder vegetariska måltider i hög utsträckning, men ingenting om att minska mängden kött.

– Nej. Det står inte med. Vi vill att köttet vi köper in ska vara närproducerat och följa svensk standard. Det är det viktigaste för oss, säger Andres Tranderyd.

”Det är en viktig fråga”

Conny Larsson (S) är ordförande i drift och servicenämnden, den nämnd som hanterar måltidsfrågan i Hallsberg, och han menar att de är medvetna om läget och att de arbetar med frågan.

– Det här handlar ju om miljön och vi måste, utifrån vår verksamhet, hantera det och vara lyhörda för vad som efterfrågas och krävs. Det är en viktig fråga, säger han.

Alléskolan en bov

En faktor som bidrar till den stora köttkonsumtionen i kommunen är gymnasieskolan Alléskolan. Med sina 1 500 elever är det länets största skola. Där är eleverna villiga att minska mängden kött, men inte ta bort det helt.

– Jag brukar hålla mig till kötträtterna, det vegetariska kan vara lite sämre ibland, säger Lollo som inte tycker att det måste serveras kött varje dag.

Mahdi Hassanzadeh tycker det är bra att man serverar både kött och vegetariskt.

– Jag tycker det är bra att man serverar båda eftersom kroppen behöver båda. Man ska inte ta bort köttet helt, men man kan minska det. Kroppen behöver proteinet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet