Foto: Jessica Gow/TT

Chatt: Tips för att känna sig mindre ensam

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har SVT Nyheter rapporterat om ofrivillig ensamhet. I en chatt bad vi om era bästa tips för att känna sig mindre ensam. Här kan du ta del av svaren som kom in.

Vad är ditt bästa tips mot ensamhet?

Nu avslutar vi den här chatten. Stort tack till alla som bidrag med fina tips på vad man kan göra för att känna sig mindre ensam!

Björn • Har försökt prata om min ensamhet med folk, men det slutar med att de blir rädda, inte förstår eller känner att de inte kan ta den rollen.
Har skrivit dikter om ensamhet som jag delat i sociala medier och hemsida
Det har kommit och gått folk i mitt liv i antal som jag inte ens kan räkna till. Folk försvinner, sviker, lämnar, har inte tid, har andra personer de prioriterar och vill endast ha en ytlig kontakt.
Jag är så otroligt trött på att man bara skuldbelägger och lägger ansvaret på de individer som är ensamma. Har omgivningen, samhället och medmänniskor inget ansvar i att fånga upp de ensamma? Bjuda in, inkludera, visa intresse för andra och lägga tid på att lära känna nya.
Jag ställer öppna frågor till andra och visar intresse för andra. De flesta gångerna får jag inte ens frågor tillbaka.
Efter sociala träffar på föreningar/klubbar/jobb/volontär/kurser går folk hem och fortsätter sina vanliga liv, sina bubblor, sina nära och kära (barn, parter och nära vänner), sitt stressiga liv där man har varken tid, energi eller fokus på att utöka sitt kontaktnät.

Så snälla, kom inte och säg att jag inte försökt förändra min ofrivilliga ensamhet, för den är just ofrivillig. Det krävs två (eller fler), för att dansa tango.

Carolina • Ett tips är att bli volontär på en second hand-butik. Roligt och ofta väldigt bra gemenskap!

Erik • Vill tipsa om dokumentären "Vänner sökes" på Svt som tar upp om ensamhet i vuxen ålder. Bra att det visas om hur det kan se ut, för att fler ska förstå.

Josias • Ensamhet är svårt för många . Det är svårt att träffa nya människor när man aldrig kommer ut på roliga saker. Jag kan bara prata från mina egna erfarenheter och mitt perspektiv . Man måste bara hitta något som känns rätt för en själv .

Laila • Våga ta kontakt på öppna förskolan. Vara mer flexibel, ta hjälp av svärföräldrar o bjud in dom. På så sätt blir dom mer delaktiga i barnets vardag och man känner sig mindre ensam. Hålla kontakten med sina vänner som man redan har. Skapa grupper och delta i olika föräldragrupper så man är delaktig. På så sätt hittar du fler människor som har liknande erfarenheter av samma typ av känslor.

Matte • Kvinnor trivs med sina väninnor. Omger jag mig som man med andra män på samma sätt, blir man betraktad som bög!

William • Läs bibeln! Och älska era medmänniskor som ni älskar er själva.

Tomas • Att jobba på den sociala kompetens är ett bra första steg :)

Sen är det bara att skaffa en hobby som involverar andra!

John • Jag började sjunga i kör. Hade knappt tagit en ton tidigare, men kantorn tyckte jag skulle prova vara med ändå. Det blev lyckat. Kören är mycket trevlig gemenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.