Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Albin Wettéus och Joseph Jackson tillsammans med barnen Nils, femton månader och Freja som är lika gammal. Ingen av papporna känner sig ensam, men de har tankar om vad ensamheten bland män kan bero på. Foto: SVT

Papporna om den emotionella ensamheten bland män: ”Inte lätt att träffa nya vänner”

Uppdaterad
Publicerad

Många män känner sig emotionellt ensamma och saknar någon att prata med om svårare frågor. Dubbelt så många män som kvinnor under 45 år uppger att de känner den typen av ensamhet. Nu tittar Folkhälsomyndigheten vidare på frågan.

CHATT: Är du ensam? Har du tips mot ensamhet? Dela dina tankar och erfarenheter.

Störst könsskillnad syns i de yngre åldersgrupperna. Mer än var fjärde ung man svarar att de saknar någon att prata med.

Varför det ser ut så här vet inte Folkhälsomyndigheten, eftersom det saknas följdfrågor i den nationella folkhälsoenkäten från 2022. Man vet inte om männen upplever ensamheten som ett problem.

SVT besökte den öppna förskolan pappis, som drivs av Almby församling. Här ger männen sina tankar om den upplevda ensamheten.

– Det är inte så lätt att träffa nya vänner som vuxen, säger Joseph Jackson, 33 år.

I klippet kan du höra vad Joseph och Albin och säger om ensamheten bland män.

Folkhälsomyndigheten tittar nu mer på ensamhetsfrågan, på uppdrag av regeringen. Den 1 mars ska en kartläggning redovisas till socialdepartementet. Arbetet ska resultera i en strategi mot ofrivillig ensamhet.

Fler effekter för papporna

Den öppna förskolan har inte bara en social effekt för papporna.

– Det löser också upp könsmönster. Att papporna ska vara på ett sätt och mammorna på ett annat, säger Peter Kempe, som jobbat som familjepedagog i 20 år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Edvin och Isabella Hessel flyttade från Alingsås respektive Stockholm för att plugga i Örebro. Edvin läser till pastor och Isabella till socionom. I klippet berättar de om sina erfarenheter av ensamhet. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Olika typer av ensamhet

Ofrivillig ensamhet definieras som en skillnad mellan de relationer man har, och de relationer man skulle vilja ha.

Social ensamhet innebär att man har bristande tillgång till sociala nätverk och sammanhang. Det handlar också om att man har få eller inga relationer.

Emotionell ensamhet innebär avsaknad av nära relationer och att man inte har någon att dela sina innersta tankar och känslor med.

Existentiell ensamhet beskrivs som en djupare form av ensamhet, som handlar om att en känsla av att ingen kan förstå dig.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.