Chefläkargruppen motsätter sig regionens kartläggning

Publicerad

Under torsdagen gick regionen ut med en kartläggning som visar åtgärder för att förlossningen i Karlskoga ska kunna återöppnas. Något som Hälso- och sjukvårdens chefläkargrupp inte ställer sig inte bakom.

Chefläkargruppen i Örebro har gjort en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden där de ifrågasätter både arbetsprocessen och sakinnehållet i regionens kartläggning.

– Det finns förslag till förbättringar men vi anser att de inte når upp till den patientsäkerhet vi efterfrågar, säger en av chefläkarna René Bangshöj.

Kartläggningen som regionen gjort visar möjliga åtgärder för att förlossningsavdelningen på Karlskoga lasarett ska kunna bedrivas patientsäkert.

Bland annat ger den förslag på fler läkare, mer kompetens och satsning på digital användning.

Kräver neonataloger

För att förlossningen i Karlskoga ska bli patientsäker anser chefläkarna att det behövs neonataloger på förlossningsavdelningen. Något som inte skulle vara möjligt med den brist på läkare som finns idag.

– Det skulle även vara oerhört kostsamt och eftersom det sällan är sjuka nyfödda barn som föds i Karlskoga blir det svårt för den personal som ska vara på plats.

Videosamtal istället

Enligt ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Karin Sundin (S) har kartläggningen gjorts med ambition att ta fram åtgärder för att kunna bedriva en patientsäker förlossningsvård.

– Sedan när det gäller bedömningen vad som är patientsäkert är det de medicinskt kunniga som har ansvaret. Men att redan nu säga innan arbetet har börjat att det inte kommer fungera, det går inte, säger hon.

Du håller inte med om kravet på neonataloger?

– Kartläggningen visar att med en videouppkoppling kan förlossningen i Karlskoga få en omedelbar kontakt med neonatalogerna i Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet