Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christian Selg Enander har fimpat för gott. Hör honom berätta om hur han slutade röka i klippet ovan. Foto: SVT

Christian slutade röka: ”Corona kom lägligt”

Uppdaterad
Publicerad
Han har 27 år av rökning och ett antal misslyckade försök att sluta i bagaget. Men i och med besked om att rökare är en riskgrupp för covid-19, samt en början på tandlossning, bestämde sig Christian Selg Enander, för att fimpa för gott. Efter ett drygt kvartssekel tog han professionell hjälp för att sluta.

I dag har Christian varit rökfri i ungefär två månader. Han har tidigare försökt sluta röka, men då inte haft tillräckligt med motivation eller verktygen för att lyckas.

Corona och tandlossning

Vid ett tandläkarbesök fick Christian reda på att han hade en begynnande tandlossnng.

– Det är inget man vill höra när man är 40 år. Och det här var precis innan man konstaterade att rökare och corona inte var en sådan bra kombination. Det kom väldigt lägligt, berättar Christian Selg Enander.

Skickades till tobakspreventiva enheten

Tandläkarmottagningen skickade en remiss till tobakspreventiva enheten på USÖ och där fick Christian alla verktyg för att kunna sluta röka.

– Jag fick träffa Jesper som hjälpte mig med olika strategier och jag fick även ett läkemedel som tar bort röksuget. Det har varit helt avgörande för att jag lyckats, berättar Christian.

Hör mer om Christians resa med att sluta röka i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet