Corona har blivit en ny anledning till att folk vill sluta röka. Foto: Fredrik Varfjell, TT

Ökat intresse för att sluta röka – corona bidragande orsak

Publicerad
På USÖs Tobakspreventiva enhet har man märkt av att coronaviruset påverkar dem som söker hjälp. Enligt tobaksavvänjaren Jesper Hellberg har det blivit ytterligare en anledning till att vilja sluta.

Att vara rökare är en av riskfaktorerna när det kommer till covid-19. Den faktorn spelar nu en stor roll för de som vill sluta röka.

– Det märks, absolut. I princip i varje samtal, både med rökare och snusare, kommer corona upp som ytterligare en orsak till att man vill sluta nu, säger Jesper Hellberg, tobaksavvänjare på enheten.

Morot istället för piska

De har inte märkt av någon större ökning under våren, vilket han tror kan bero på att de har sin mottagning på USÖ. Däremot har det nationella telefonstödet Sluta röka linjen fått ett stort uppsving enligt Hellberg.

Han menar att rökare generellt vet om riskerna med att röka, men att vårens coronaläge gjort det hela mer påtagligt. Även om viruset har en avskräckande effekt, är Jesper Hellberg tydlig med att de jobbar med att fokusera på de positiva effekterna med att sluta röka eller snusa.

– Vissa tror att jag är expert på att skälla ut folk, men så är det verkligen inte. Vi tar hand om folk. Vi tror på att morot är bättre än piska i det långa loppet, säger han.

Mer digitalt

I och med corona har de fått ändra lite på sina arbetsmetoder. Istället för att fysiskt finnas på plats i centrum för att informera, har de blivit mer aktiva digitalt. Till exempel hade de under måndagen en chatt på sociala medier.

På enheten hjälper de alla som har svårt att sluta, från unga tjejer till cancerpatienter som ska påbörja behandling. Han säger att det är svårt att sammanfatta allt de gör i en mening, men trycker på att det går att sluta.

– Det gör verkligen det, men om man är orolig eller gjort försök utan att klara av det så ta hjälp. Det finns mycket större möjligheter att lyckas med hjälp av behandling, säger Jesper Hellberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet