I klippet beskriver överläkare Marije Galavazi hur covid-19 kan påverka personer som lider av fetma negativt på fler sätt än endast själva sjukdomen. Foto: TT /Sophie Olsson Rahlén /SVT

Corona slår hårt mot de som lider av fetma

Uppdaterad
Publicerad

Personer som lider av fetma tillhör riskgruppen för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Dessutom kan den förändrade vardagen göra det svårt att följa viktiga rutiner för att hålla den kroniska sjukdomen fetma i schack.

Förutom att fetman i sig är en riskfaktor lider många personer med fetma av andra sjukdomar som också är riskfaktorer för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Det här leder till oro, menar Marije Galavazi,överläkare på Överviktsenheten, Region Örebro län.

– En person med obesitas (fetma red anm) är en person som kämpar för att hålla rutiner för att inte gå upp i vikt. Är man då både orolig och behöver begränsa sina vardagliga rutiner kan det vara svårare att följa sina rutiner, säger Marije Galavazi.

Viktigt med rutiner

Just rutiner när det gäller till exempel måltider och fysisk aktivitet är en viktig del i den behandling som de som lider av fetma får på Överviktsenheten. Oron kan också göra att man äter mer menar Marije Galavazi.

– Blir man orolig kanske man vill trösta sig och ett sätt att trösta sig är att äta mer.

Begränsad lungfunktion

Enligt Socialstyrelsen tillhör de som lider av fetma, och har BMI på 40 eller däröver, riskgruppen för att bli allvarligt sjuk i covid-19.

– De som blir svårt sjuka i covid-19 drabbas av andningssvårigheter. En person med fetma har en begränsad lungfunktion och en mindre reserv om de får svårt att andas. Dessutom har de en ökad inflammation i kroppen som påverkar hur man reagerar på en infektion, säger Marije Galavazi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet