Efter att statsminister Stefan Löfven visat uppskattning för Coronahjälpens insatser kontaktades grundaren Erika Wilhelmsson av Örebro kommun. Men efter det har inget hänt. Foto: SVT

Coronahjälpen har stöttat tusentals – men får själva inget stöd av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har privata initiativet Coronahjälpen handlat åt tusentals personer som isolerat sig under pandemin. Men trots att organisationen fått lovord från både statsminister och kommunala politiker har de inte fått någon hjälp vare sig ekonomiskt eller mer personal.

Under hela pandemin har Coronahjälpen handlat och utfört enklare tjänster åt personer som isolerat sig. Till skillnad från Örebro kommun som tar 352 kronor i timmen för att handla har Coronahjälpen arbetat helt gratis. Det har varit ett arbete som krävt en hel del av de inblandade.

– Tidvis har vi fått leta efter frivilliga, säger Erika Wilhelmsson, och sen har vi dom som varit så engagerade att de gått i väggen. Men det har varit värt det.

Coronaviruset i Örebro län

Inte hört av sig

Örebro kommun meddelade inledningsvis att de inte var intresserade av ett samarbete med den privata frivilligorganisationen.

– Men efter att statsministern hörde av sig och berömde vårt arbete kallade kommunen plötsligt till ett möte. Där utlovades vi hjälp i form av både personal och pengar om vi ombildades till förening. Men sen har kommunen inte hört av sig.

”Positiv attityd”

Men ansvarigt kommunalråd, John Johansson (S), delar inte den bilden.

– Men vi får naturligtvis sätta oss ner och lyssna på vad vi hade kunnat gjort annorlunda, säger han.

Han berömmer också Coronahjälpen för deras insatser.

– Vi har ju stöttat dem så till vida att vi haft en postiv attityd till deras arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet