Starta klippet för att höra Johanna Gustavsson, en av forskarna bakom coronastudien, berätta om vad man kommit fram till när det kommer till hur äldre hanterar coronakrisen. Foto: SVT Nyheter

Coronastudie om äldre – tre av fem oroliga för sin egen hälsa

Publicerad

Hur hanterar man coronakrisen om man är 70 år eller äldre? Det började forskare vid Karlstad universitet undersöka under våren, i en studie som riktat sig till alla över 70 år i Sverige. Nästan alla deltagare säger sig ha ändrat sina dagliga rutiner.

Johanna Gustavsson, Centrum för forskning om samhällsrisker, och Linda Beckman, Folkhälsovetenskap, står bakom studien som 2 000 personer deltagit i.

– Nära 90 procent anger att man i stor utsträckning följer rekommendationerna. Över 95 procent har också anpassat sig och ändrat sina dagliga rutiner, säger Johanna Gustavsson.

Coronapandemin

Det finns dock en viss ambivalens i svaren, konstaterar hon:

– Å andra sidan har man fortsatt handla sin mat, det verkar vara något som man vill hålla fast vid.

Måste vilja och kunna följa rekommendationer

För att åtgärder som ska mildra hälsokonsekvenserna av en pandemi ska vara effektiva måste målgruppen vilja agera, och ha den praktiska och ekonomiska förmågan, betonar hon. Det finns också en rad tänkbara anledningar till att man fortsätter just med att handla mat själv.

– Man kanske inte vill eller vet hur man handlar online eller inte vill vara till besvär och be om hjälp. Det kan bli dyrare med utkörningsavgift. Kanske är det viktigt att få välja sina varor själv, eller så känns det tryggt att handla själv om man håller avstånd och har god handhygien.

I höst ska deltagarna i studien kontaktas igen:

– Vi vill se hur de förhåller sig till pandemin nu när det gått så lång tid. Vi vill också veta hur de mår, och om till exempel den psykiska ohälsan ökat. Vi har också en dialog med MSB, så att den kunskap vi samlar in kan komma till nytta för att nå ut till riskgruppen över 70 år.

Tre av fem är bara hemma

• Tre av fem i enkäten är rädda för att få corona.

• Ännu fler, nästan fyra av fem, oroar sig för sina anhöriga. 

• Tre av fem angav att de spenderat all tid hemma.

• Hälften sade att de mådde dåligt av att vara isolerade. För två av fem hade det lett till nedstämdhet och en av fem sade sig ha svårt att koncentrera sig och sova.

Källa: Karlstad universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet