Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Exakt hur cykelbanan kommer att se ut vill Sofia Gustafsson inte avslöja men visar gärna en bild av konstnärsduons tidigare verk. Foto: Nick Strömgren/ SVT

Cykelbanan i Örebro blir färgsatt av amerikansk konstnärsduo

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av maj kommer cykelbanan vid Rudbecksgatan i Örebro målas om till ett färggrant konstverk. Det kan man i alla fall anta efter en första anblick på den amerikanska konstnärsdoun Jessie och Kateys tidigare verk.

Projektet bottnar i en del av EU-projektet ”Fossilfritt 2030 – Rena resan” som drivs av Region Örebro län. De amerikanska konstnärerna som bor i Baltimore kommer att måla på distans genom olika digitala möten med Örebrokonstnären Anya Blom.

Jessie och Katey har format en design som är färdig och sedan kommer Anya Blom utföra den på cykelvägen. Jessie och Katey har även fått underlag på cykelbanan så att konstverket ska kunna anpassas rätt.

”Ska bli spännande!”

– Det finns olika orsaker, detta är ju en del i ett hållbarhetsprojekt och därför vill vi minska på utsläppet genom att konstnärerna gör konsten på distans men sedan är det en pandemi också. Det ska bli spännande!, säger Sofia Gustafsson är projektledare genom Open art.

Designen till kostverket är färdigt men Open art vill inte avslöja det ännu utan i stället släppa det som ett ”surprise moment” när det börjas målas i mitten av maj.

Markmålningarna ingår i EU-projektet Fossilfritt 2030- Rensa resan som drivs av Region Örebro län.

Projektet finansieras genom stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden, samt från statliga 1:1-medel som delas ut av Region Örebro län, Region Sörmland och Region Östergötland.

Andra finansiärer i projektet är Biodriv Öst, länsstyrelsen i Örebro län, länsstyrelsen i Östergötland och Örebro universitet.

Flera kommuner i de tre länen bidrar med finansiering i form av kontanta medel eller arbetsinsatser i projektet.

I Örebro län deltar Örebro kommun, Karlskoga kommun och Kumla kommun i olika projektaktiviteter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer