Såhär kan det se ut i Laxå framöver efter att kommunen köpt in tre specialcyklar. Foto: ”Cykel utan ålder”

Specialcyklar i Laxå ska ge äldre vind i håret

Uppdaterad
Publicerad

Tre specialcyklar ska se till att äldre på Laxå kommuns boenden ska få komma ut och känna lite vind i håret. Idén kommer ursprungligen från Danmark men har spridit sig över till Sverige.

Det är socialtjänsten som köpt in de tre lastcyklarna. Tanken är att de ska användas inom kommunens äldreboende för att de som vill ska kunna komma ut på en cykeltur.

Två personer i taget kan åka med fram på cykeln medan en trampar.

Positiva effekter

Cyklarna är också elektriska så den som cyklar har hjälp vid backar och motlut eller bara kan få lite extra fart om det behövs.

Sedan tidigare finns cyklarna bland annat i Uppsala där volontärer hjälper till att ge de som bor på kommunens äldreboende en tur i det fria.

– Det har visat sig att en cykeltur ger många positiva effekter för en åldring, de äter bättre, sover bättre och blir på bättre humör, säger Göran Albjär på länsstyrelsen i Uppsala.

Premiär med kommunalrådet

Men från början kommer idén från Danmark där den har kallats ”Cykel utan ålder”.

Måndag den 12 juni kommer premiärturen i Laxå att göras av kommunalrådet Bo Rudolfsson.

Så startade ”Cykel utan ålder”

Visa

Projektet startades av Ole Kassow i Köpehamn 2013.

På väg hem brukade Ole se en man som satt utanför ett äldreboende och han tänkte ofta på hur han hade det, om han längtade efter att få se och uppleva något annat utanför hemmet han bodde på. En dag satte Ole en fåtölj i sin lådcykel och åkte över till äldreboendet och undrade om mannen ville följa med på en cykeltur. Nästa dag ringde föreståndaren och undrade vad Ole hade gjort med Torkel som var som en ny människa och nu ville alla på boendet få cykla med Ole. Så startade projektet som blivit en succé i Danmark där det nu finns närmare 500 cyklar och 1500 volontärer i 64 kommuner.

Källa och författare: Göran Albjär

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer