Foto: TT

Planen: Då levereras covidvaccinet till länet

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har gjort en planering för när ett vaccin mot covid-19 kan levereras till länet. Det handlar om totalt om ungefär 118 100 vaccinationsdoser.

Enligt ett utskick från myndigheten till Region Örebro län framgår det att vissa läkemedelsbolag troligen får sina vaccinationsansökningar godkända någon gång i december eller januari nästa år.

När klartecken ges kommer produktion och leverans att ske snabbt, enligt Folkhälsomyndigheten.

Coronaviruset i Örebro län

Flera olika tillverkare

Preliminärt kommer cirka 17 000 vaccinationsdoser att levereras till länet under andra veckan i januari, från läkemedelsbolaget Pfizer/Biontech. Lika många doser väntas i februari.

Det vaccinet har redan har godkänts i Storbritannien.

2 600 doser väntas från företaget Moderna i både januari och februari.

I februari väntas dessutom runt 78 900 doser från AstraZeneca till länet, enligt de siffror som Folkhälsomyndigheten presenterade den 7 december.

De vaccineras först

Under januari och februari rekommenderar Folkhälsomyndigheten att vissa riskgrupper prioriteras. Rekommendationen är att äldre på särskilda boenden eller personer som har hemtjänst vaccineras först.

Därefter kommer personal inom vård- och omsorg inom just sådan verksamhet.

I tredje hand rekommenderas ”nära hushållskontakter” till personer som har hemtjänst vaccination.

Samtliga vaccin ges i två doser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet