Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar smittskyddsläkaren hur du ska tänka med vaccinationen. Foto: SVT Örebro

Dags att vaccinera sig – covid-19 ökar i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Med start tisdag 7 november kan alla som är 65 år eller äldre, gravida eller tillhör en medicinsk riskgrupp börja vaccinera sig mot covid-19.

– I år rekommenderar vi de här grupperna att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Det går att boka tid för vaccination redan nu. Nytt för i år är också att alla i länet som är 65 år och äldre får en påminnelse i sin inkorg på 1177.

– Vi kan redan nu se en viss ökning av covid-19 i länet. Därför är det viktigt att boka tid för vaccination så snart som möjligt, säger Gunlög Rasmussen.

Coronapandemin

Rekommenderar även influensavaccin

Vaccin mot influensa rekommenderas också till alla som bor och lever med personer med kraftigt nedsatt immunförsvar och till personal inom vård och omsorg.

– Under varje period där smittspridningen ökar finns det personer som blir allvarligt sjuka av säsongsinfluensa och covid-19, säger Gunlög Rasmussen.

Fler kan vaccinera sig

Regionen går inte ut med någon särskild rekommendation till alla utanför riskgrupperna. Från den 28 november kan dock även de vaccinera sig mot influensa och covid-19, för att minska risken att bli sjuk.

VACCINATIONER

  • Vaccinationer skyddar mot allvarlig sjukdom. Blir man sjuk så blir sjukdomen ofta lindrigare.
  • Vaccination minskar också risken att försämras om man har en annan, medicinsk grundsjukdom eller att drabbas av komplikationer till grundsjukdomen.
  • Personer som löper ökad risk för allvarlig pneumokocksjukdom rekommenderas dessutom vaccination mot denna sjukdom.

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet