Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan man lösa sömnproblemen? Forskaren Tor Arnison vid Örebro universitet ger sina bästa tips. Foto: SVT

Dålig sömn i tonåren kan leda till kronisk smärta

Uppdaterad
Publicerad

Många tonåringar sover dåligt och har ont i kroppen, framförallt i rygg, axlar och nacke. Nu visar ny forskning vid Örebro universitet att tonåringar som sover för lite löper ökad risk att drabbas av kronisk smärta. 

Mest forskning på smärta och sömn har gjorts på vuxna personer. Men en ny forskningsavhandling, som är en del av den så kallade Trestadsstudien, visar att sömn och smärta hänger ihop också för tonåringar.

– Om jag har ont så får jag svårare att sova och om jag har svårt att sova så känns smärtan mer. Tvärt om mot vad man kan tro, så verkar sömnbesvär påverka framtida smärta i högre utsträckning än vad smärta påverkar sömnen, säger Tor Arnison, legitimerad psykolog och doktorand i psykologi vid Örebro universitet som skrivit avhandlingen.

Tjejer mer drabbade än killar

Förutom att smärta påverkar sömnen mer än vice versa så visar studien att tonårstiden är känslig, att sömnrytmen förändras och att smärta på grund av sömnproblem, är tre gånger vanligare hos tjejer än killar.

– Tjejer verkar vara extra känsliga för effekten av sömnbrist på smärta, men jag kan inte säga varför det är så ännu.

Sömn påverkar hälsan

För både tjejer och killar påverkas måendet negativt av dålig sömn.

– Man ser världen ur en lite mer mörk och negativ lins. Det påverkar också upplevelse av smärta negativt. Och om man sover dåligt så kan man vara mindre benägen att söka sociala kontakter, man isolerar sig mer.

I klippet nedan berättar Tor Arnison mer om sin forskningsavhandling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tonåringar som sover för lite löper ökad risk att drabbas av kronisk smärta senare i livet, berättar forskaren Tor Arnison vid Örebro universitet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Trestadsstudien:

Tor Arnison är legitimerad psykolog och doktorand i psykologi vid Örebro universitet. Hans forskingsavhandling är en del av en större studie på tonåringars psykiska hälsa, den så kallade Trestadsstudien.

I Trestadsstudien har forskare följt 3000 ungodmar under fem års tid. Varje år har tonåringar på kommunala högstadie- och gymnasieskolor i Örebro, Karlskoga och Köping fått fylla i en enkät. Studien har bland annat visat på att var fjärde skolelev mår psykiskt dåligt och skadar sig själv.

Tor Arnison har använt datan för studera kopplingen mellan sömn och smärta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.