Dammen i Lonnhyttan riskerar att brista Foto: SVT

Stabilare läge för dammen som riskerade att brista

Uppdaterad
Publicerad

En damm i Lonnhyttan norr om Karlskoga har hotat att brista efter att ha fyllts med stora mängder regnvatten. Nu bedöms dock faran vara över efter att en damm riskerat att brista utanför Karlskoga, skriver TT.

– Vi har packat ihop och lämnat platsen, säger Tomas Carlsén, räddningschef i beredskap på Bergslagens Räddningstjänst, till TT.

Det kraftiga regnet vid länsgränsen mellan Örebro och Värmland har lett till att en damm i Lonnhyttan norr om Karlskoga svämmat över. Ett tiotal fastigheter i närheten hotades och på förmiddagen på söndagen såg det riktigt illa ut.

– Läget är kritiskt. Vi tror att den kommer att gå sönder, sa Tomas Carlsén, räddningschef i beredskap på Bergslagens räddningstjänst vid 13-tiden på söndagen.

Översvämningar i Bergslagen

Boende nedanför dammen uppmanades att lämna området så att de inte ska bli strandsatta om dammen inte håller, skriver TT.

Men omkring 19-tiden kom beskedet: Faran är över.

– Faran bedöms vara över. Det har runnit undan så mycket vatten att det gick att inspektera bron som var där bredvid och den har inte fått försämrad hållfasthet. Vi har packat ihop och lämnat platsen, säger Tomas Carlsén, räddningschef i beredskap på Bergslagens Räddningstjänst, till TT vid 19.00-tiden på söndagen.

TV: Se ett utdrag ur SVT:s livesändning här

All tillgänglig räddningspersonal kallades in för att svara på larm om översvämningar runt om i Karlskogatrakten.

Tiotal fastigheter drabbas

Om dammen hade brustit hade följden blivit att stora vattenmassor och bråte skulle ha sköljt ner genom ån till Lonnen och vidare ut i Gullspångssystemet.

– Det innebär att ett tiotal fastigheter hotas längs med vägen. Det handlar om allt från bostäder där folk bor permanent till fritidshus. Det kan också komma att handla om båtar som förstörs.

Brister dammen hotas flera fastigheter Foto: SVT

LÄS MER: Översvämningar i Karlskoga – nya larm strömmar in

Dammen är privat och det var ägaren till fastigheten som larmade räddningstjänsten om vattennivån.

Trafikanter försöker att passera

Räddningstjänsten spärrade av vägen för trafikanter men det hindrade inte att folk försöker att passera på bron över ån.

LÄS MER: Flera vägar avspärrade i vattenmassorna

– Trots att även bron är på väg att svämmas över har bilar försökt att passera, konstaterade Tomas Carlsén. Nu har vi flyttat avspärrningarna längre ut för att ingen människa ska drabbas om dammen brister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Bergslagen

Mer i ämnet