Anna Foto: SVT

Dans och yoga ska motverka magont bland unga flickor

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligt att flickor på mellanstadiet lider av magont. Nu vill forskaren Anna Duberg undersöka om dans och yoga kan få flickorna att må bättre.

– Vi har mycket att vinna på att visa tjejerna hur man kan arbeta med sin egen kropp och hur man kan stärka självkänsla på egen hand så att man inte känner att man alltid behöver smärtlindrande medicin utan kan hitta verktyg inom sig själv, säger fysioterapeuten och forskaren Anna Duberg.

Anna Duberg har tidigare visat på dansens positiva effekter för tonårsflickor som mått psykiskt dåligt.

– I den tidigare studien ”Dansprojektet” såg vi att den självskattade hälsan stärktes, och att kroppsliga symptom, smärtor och även emotionella stressrelaterade besvär påverkades positivt av den här insatsen. Vi fick även feedbacken att vi kanske kunde börja tidigare.

Söker flickor mer magont

Därför ska forskarteamet på Örebro universitet tillsammans med barnläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro nu utreda om dans i kombination med yoga även kan verka gynnsamt för en yngre målgrupp. Till projektet Just in Time söker de flickor mellan nio och tolv år med återkommande magsmärtor.

– När vi har magsmärta under uppväxtåren så finns det en klart ökad risk för psykisk ohälsa i vuxen ålder. Därför vill vi introducera dans och yoga i en kravlös miljö och jobba med hållning och olika rörelser. Sen hoppas vi att de kommer att fortsätta att röra på sig så att effekterna håller i sig, säger Duberg.

Men varför just yoga?

– Det är en säker och trygg form där man kan sänka sina stressnivåer, ångest och ångestrelaterade symptom som trötthet, sömnsvårigheter och även smärta.

Undersöks på nytt

Under åtta månader är det tänkt att flickorna ska få prova på dans och yoga två gånger i veckan och sedan ska deras hälsotillstånd undersökas på nytt. Projektet drar igång i september, men än är inte alla platser fyllda.

– Är det så att man är en flicka mellan nio och tolv år och har återkommande magsmärta så får man gärna höra av sig till oss via regionens hemsida så skickar vi information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.