Det är vanligare att flickor än pojkar har ont i magen Foto: TT

Var tredje flicka lider av magont

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler mellanstadiebarn söker sig till barnkliniker i regionen på grund av återkommande magsmärtor. Det är nästan dubbelt så vanligt att flickor har ont i magen som pojkar. Var tredje 11-årig flicka uppger att hon har ont i magen minst en gång i veckan.

– Jag träffar flera sådana flickor per dag som regel. Jag upplever en ökning av funktionella buksmärtor och jag tror att de flesta av oss som jobbar inom sjukvården tycker att det här är ett ökande fenomen, säger barnläkaren Lars Ekstav.

Stor skillnad mellan flickor och pojkar

Enligt undersökningen ”Skolbarns hälsovanor i Sverige” från Hälsomyndigheten uppger 30 procent eller nästan var tredje 11-årig flicka att hon har haft ont i magen en gång i veckan eller mer. Bland 13- åringarna är samma andel 34 procent bland flickor och 18 procent bland pojkar. Det är alltså nästan dubbelt så vanligt att flickor i denna ålder lider av magont.

Varför är det vanligare bland flickor?

– Det är svårt att svara på, men det kanske är så att flickor i största allmänhet har ett större socialt tryck på sig än pojkar i den här åldern, säger Ekstav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.