Foto: SVT

Därför bor han i ett frigolithus

Uppdaterad
Publicerad

I snart tre år har Satoshi Murakami bott i ett frigolithus som nätt och jämt rymmer honom själv. Nu har hans vandrande konstverk kommit till Örebro.

Ett litet vitt hus av frigolit kommer gående. Under skorstenen hittar vi den japanska konstnären Satoshi Murakami. Han går omkring i Örebro och frågar om han får sova i folks trädgårdar.

– Människor har väldigt många olika reaktioner, vissa säger att jag inte ska prata med dem för då tänker de ringa till polisen.

Idén till konstprojektet om vad som egentligen är ett hem fick han efter den stora jordbävningen i Japan 2011. Tokyoborna som utnyttjade elen från kärnkraftsverket i Fukushima kunde bo kvar i sina hem medan alla som bodde i närheten tvingades flytta.

– Jag tyckte att det inte var rättvist.

Sju av tio säger nej

Han bestämde sig därför att bygga ett frigolithus och besöka olika japanska städer. På tre år har han bott i sitt hus på mer än 300 olika platser.

Men alla är inte lika positiva.

– 70 procent av alla jag frågar säger nej. Men det finns de som tycker att mitt projekt är intressant.

Han dokumenterar varje ställe han sover på genom att rita av husen och spela in filmer. Materialet kommer att bli en utställning som ställs ut i Örebro under hösten och under Open'art 2017.

Blev inbjuden

Att han kom till just Örebro beror på att konstskolan och konstfrämjandet nu i år tillsammans har startat ett program så att en utländsk konstnär får komma hit varje år. Organisationerna står för uppehälle, en atelje och ett galleri där konstnärerna kan ställa ut sina verk.

– Vi kommer att göra det här återkommande, så varje sommar är tanken att det ska komma en ny konstnär till Örebro, säger Marita Axelsson som är verksamhetsledare på Konstfrämjandet i Bergslagen.

Saknar toalett

Satoshis jakt efter boplatser i Örebro fortsätter en vecka till. Men det lilla huset innehåller inte många bekvämligheter.

– Mitt största problem är att det inte finns något kök eller en toalett i huset, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.