Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Saverman, miljöingenjör på Örebro kommun, brinner för att öka medvetenheten om vad som får spolas ner i toaletter och inte. Följ med henne in på reningsverket i Skebäck. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Världstoalettdagen – därför ska du tänka på vad du spolar ned i toaletten

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 november uppmärksammas Världstoalettdagen, en internationell FN-dag. Följ med in på reningsverket i Skebäck för att få veta mer om varför man inte ska spola ner exempelvis tamponger, munskydd eller tvättlappar i toaletten.

Hela tiden spolas fel saker ner i toaletterna. Enligt Karin Saverman, miljöingenjör i Örebro kommun, sker det en förändring i vad som spolas ner, men mängden är densamma.

– De senaste åren har till exempel våtservetter ökat väldigt mycket. Det vi ser är att vi i vissa områden har större problem, där vi ser att just den här pumpstationen har vi fått åka ut till väldigt många gånger. Då kan vi göra riktade informationsinsatser och då ser vi jättestora skillnader, säger hon.

Klumpar ihop sig

Hon tror att om folk får veta vad som händer när det spolas ner fel, så blir det lättare att göra rätt.

– När man står där och toapappret är slut och man tar lite hushållspapper hemma när man går på toaletten istället, så tänker man att ”den här lilla pappersbiten är inte så mycket”. Men när det kommer ut i ledningsnätet och träffar grannens bindor och barnfamiljens tvättlappar så klumpar det ihop sig ganska effektivt. Det bli en seg massa som våra pumpar inte klarar av, de är inte byggda för det.

I klippet får du följa med in och se vad som händer med det som felaktigt spolas ner av örebroarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.