Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Karin Saverman, miljöingenjör på avloppsreningsverket i Skebäck, vet man inte var i kommunen utsläppet sker. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Fördubblade halter bly i Örebros avloppsvatten gäckar kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras har Örebro kommun i perioder uppmätt höga halter av tungmetallen bly i avloppsvattnet som når reningsverket i Skebäck. Så höga att halterna i det slam som produceras vid vattenreningen vid vissa tillfällen fördubblats. Men fortfarande vet man inte varifrån det kommer.

För att härleda utsläppet försöker man mäta nivåerna på olika platser i kommunen, men än så länge har man inte lyckats lokalisera vem, eller vad, som orsakar de förhöjda halterna.

– Tungmetaller är något vi hela tiden har koll på. Vi såg i våras att det började sticka iväg lite och har sedan dess letat i nätet och tagit kontakt med sådana verksamhetsutövare som har den typen av verksamhet som skulle kunna ha utsläpp, säger Karin Saverman, som är miljöingenjör på avloppsreningsverket i Skebäck.

Försvårande omständigheter

Att det sker stötvis gör det svårare för dem att följa utsläppets väg fram till reningsverket.

– Det blir fördröjt. Från att de släpper ut ska det rinna hit, genomgå alla reningsstegen och sedan tar vi proverna på slammet. Då har det gått ganska lång tid och då kan det till och med vara så att de slutat släppa ut. Så när vi ser det här och börjat leta där så är det redan borta, säger Karin Saverman.

Bly och andra tungmetaller renas bort i reningsverket, så de följer inte med vattnet ut i våra sjöar, men har ändå en stor påverkan på reningsverkets verksamhet.

I klippet får du veta varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.