”De här flyktingarna ska inte ha det dåliga mottagandet som de fick 2015”

Uppdaterad
Publicerad

I Fellingsbro hjälper flera personer till med att göra i ordning lägenheter som ukrainska flyktingar ska flytta in i. Men detta engagemang fanns inte vid förra flyktingvågen 2015, menar Torsten Ericsson från sockenföreningen.

– Då blev vi överraskade att Migrationsverket bara kom hit med folk, vi hade inte tid att organisera någonting, säger han.

Sockenföreningen och de så kallade ”knytgubbarna” som för det mesta består av engagerade äldre damer och herrar, har jobbat på med förberedelserna sedan en vecka tillbaka.

I en utav lokalerna sitter det damer som syr upp gardiner till 53 lägenheter.

Örebro län och kriget i Ukraina

– Vi har sytt sedan torsdag förra veckan och undrade precis hur många gardiner det är, säger Ulla Linder.

Efter en snabb räkning låg siffran på runt 200 gardiner.

”Vi ska ta hand om dem”

I lokalen bredvid har man organiserat alla skänkta saker.

– Vi har gott om tandborstar, runt 3000, säger Torsten Ericsson.

Och i lägenheterna där de ukrainska flyktingarna ska flytta in renoveras det för fullt. Möbler, gardiner samt basartiklar placeras i alla lägenheter. Men enligt Torsten Ericsson så var det annorlunda 2015, samhället slöt inte upp på samma sätt.

– Vi har lärt oss från förra flyktingvågen. De här flyktingarna som kommer hit nu, de ska inte ha det dåliga mottagandet som de fick 2015. Vi ska ta hand om dem, säger han.

I klippet ovan kan ni se när fellingsbroarna hjälper till med förberedelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet