Vivallavandrarna: ”Här känner jag mig tryggast”

Publicerad

De är uppväxta i Vivalla och jämngamla. Det här är deras hem. De är en del av den positiva kraft som arbetar för att skapa trygghet i området. Vi följde med några timmar när de nattvandrade under sportlovet.

Vi möts i centrum. Deras gula västar är på. ”Områdesvärd” står det på ryggen. Den här kvällen är det deras förening, For the people, som ska nattvandra i bostadsområdet Vivalla i Örebro. Att vara en av totalt nio föreningar som nattvandrar på skolloven är de glada för.

– Det känns som att vi fått ett förtroende och ansvar och något vi glädjer oss åt, säger Sakariye Junni.

– Vi bidrar ju till vårat bostadsområde, fyller Liban Yassin på.

Har ni varit med om att det hänt något allvarligt?

– Inte när vi gått med västarna och vandrat, men självklart har man stoppat konflikter i andra sammanhang, säger Sakariye.

Vuxna förebilder

Ibland får de information om att de behöver gå till särskilda områden för att lugna ner stämningen, men mest handlar det om att finnas till hands, att vara någon som ser. Vi går förbi förskolan ”vid stora stenen”. Här brukar ungdomar samlas, men den här kvällen är det tomt.

– Det är mer på våren och sommaren, när det är varmare. Det kan bli högljutt för de som bor i närheten, säger Liban.

– Vi gör skillnad genom föreningen.  Vi är på plats, ungdomarna ser oss och vi får många bra snack. Vi pratar om framtid och möjligheter med ungdomar, säger Sakariye.

I klippet ovan får du följa med på nattvandringen häromkvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vivalla

Mer i ämnet