Nya timvikarier och visstidsanställda i Degerfors kommun kommer att behöva visa upp ett vaccinationsbevis. Foto: SVT

Degerfors kommun först ut i länet att begära vaccinbevis för vikarier

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra spridningen av covid-19 har Degerfors kommun beslutat att begära vaccinationsbevis av vikarier i kommunens verksamheter, något som P4 Örebro var först med att rapportera.

– Det gäller både vikarier och visstidsanställda i samtliga kommunala verksamheter, säger Anneli Mylly (V) som är ordförande i kommunstyrelsen till SVT Örebro.

Personer som redan arbetar på vikariat och visstidsanställningar kommer dock inte att omfattas av kravet varken nu eller inom den närmaste framtiden.

– De som redan arbetar hos oss kommer precis som fast anställda inte att få någon fråga om de är vaccinerade, säger HR-chef Magnus Edström. Där ser vi istället till att alla följer rutinerna kring användning av skyddsutrustning.

Men den som söker ett jobb som vikarie i Degerfors och inte vaccinerat sig behöver inte automatiskt sorteras bort.

– Om det är någon som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig får man se över situationen och den tjänst det handlar om.

Den som är vaccinmotståndare är däremot inte aktuell för framtida vikariat.

– Då har man en inställning som inte stämmer överens med den vi har i kommunen, avslutar Magnus Edström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet