Carina Sätterman (S), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors. Foto: Johannes Weckström/SVT

Degerfors utreder möjligheten att driva eget gymnasium

Publicerad

I Degerfors kommun pågår nu en utredning som ska ta reda på vilka möjligheter det finns för Degerfors att driva ett gymnasium på egen hand. Parallellt lyfts frågan om att flytta Möckelngymnasiet helt till Karlskoga.

I dagsläget bedriver Möckelngymnasiet utbildningar både i Karlskoga och i Degerfors, och kommunerna har en gemensam gymnasienämnd. På fredag ska den nämnden fatta beslut om huruvida den utbildning som bedrivs i Degerfors bör flyttas till Karlskoga eller inte. Senare i höst ska beslutet om en flytt fattas i kommunfullmäktige.

Vill utveckla – inte lägga ner

Gymnasieskolan har i flera år dragits med underskott, som delvis ligger hos Karlskoga och delvis hos Degerfors, vilket är en av anledningarna till att man föreslår att enheten i Degerfors ska läggas ner. Men, i den gemensamma nämnden är man inte helt överens huruvida en flytt till Karlskoga är positiv eller negativ.

– Nej, vi är inte helt överens, vi vill ju fortsatt bedriva gymnasieverksamhet, säger Anna Nordqvist (M), kommunstyrelsens vice ordförande i Degerfors. Vi har precis satsat fyra miljoner på upprustning av skolan här. Vi vill inte lägga ner utan vill utveckla.

Anna Nordqvist, kommunalråd (M) i Degerfors. Foto: Martin Wik /SVT

”Måste vara ekonomiskt försvarbart”

Utredningen ska visa på för- och nackdelar med att bedriva en gymnasieskola i egen regi och genomförs parallellt för att kunna ha ett resultat klart när beslut om en eventuell flytt kommer.

– Det är viktigt för Degerfors kommun att ha gymnasium på orten, men det måste också vara ekonomiskt försvarbart, säger Nordqvist.

Idrott, bygg och industri

Redan idag vet man vilka utbildningar man önskar ha, om det blir en ny gymnasieskola. Bland annat ser man ett fortsatt fokus på idrott, där man vill utveckla den fotbollsinriktning som finns idag med volleyboll, motorcross och innebandy. Men även byggprogram och industri.

Utredningen ska vara klar i oktober, före ett slutgiltigt beslut om Möckelngymnasiet fattas i Karlskoga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.