Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Mer pengar ingen garanti för ökad måluppfyllelse, säger Eje Johansson (V), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden. Foto: SVT/Lars Pehrson/SvD/TT

Politikerna i Degerfors vill vända resultaten men inga extra pengar till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna är bekymrade över att så få elever klarar kunskapsmålen i grundskolan och vill vända utvecklingen. Men det blir inga extra pengar till skolan.

– Vi gör inga satsningar på skolan utifrån den kommunala budgeten, säger Eje Johansson (V), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Degerfors.

Skulle det behövas mer medel för att vända det här?

– Både ja och nej. Mer pengar är ingen garanti för en ökad måluppfyllelse men mindre pengar är heller ingen bra idé, säger Eje Johansson (V).

Neddragningar

Men besparingar har varit skolans verklighet sedan några år tillbaka. Budgeten för 2021, beslutad av dåvarande majoriteten Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna, resulterade i att motsvarande 18 heltidstjänster försvann från förskolan och grundskolan det året.

Sämre möjligheter att ge stöd

På Stora Vallaskolan arbetar fem färre lärare och resurspersoner idag jämfört med före neddragningarna vilket har påverkat möjligheten att ge eleverna tillräckligt med stöd enligt rektorn Lennart Vestervall.

– En del elever behöver specifikt stöd men om man har en relativt hög lärartäthet kan man klara många av de problemen, säger Eje Johansson (V)

Hög lärartäthet

Trots nedskärningarna var det bara fyra kommuner i länet med högre lärartäthet i den kommunala grundskolan förra året jämfört med Degerfors, enligt statistik från databasen Kolada. Kommunen har också högst andel behöriga lärare i länet.

Samtidigt är andelen elever i behov av anpassningar och särskilt stöd stor. Det framgår bland annat i kommunens årsredovisning för 2020.

Och enligt rektorn på Stora Vallaskolan är behovet alltså fortsatt stort. 30 procent av skolans nuvarande elever har anpassningar och eller särskilt stöd i undervisningen.

– Det är alltid viktigt att man har tillräckligt med resurser och att man använder dem på bästa sätt och det ska vi ju titta på i genomlysningen av Stora Vallaskolan, säger Eje Johansson (V).

I klippet berättar Eje Johansson (V) varför det inte blir några extra pengar till skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.