Strax innan Skatteverkets reception öppnade på torsdagsmorgonen ringlade kön lång med deklaranter. Foto: Peter Comstedt /SVT

Deklarationskaos på Skattemyndigheten i Örebro – stängt brevinkast orsakar förvirring

Publicerad

Kaos utbröt idag när många sista-dagen-deklaranter försökte lämna sin deklaration i Skatteverkets brevinkast mitt emot polisstationen i Örebro. Vid Skatteverkets besökskontor på Slottsgatan köade redan på förmiddagen ett 100-tal personer, efter att de uppmanats gå dit istället.

Många är de som försökt lämna in sin deklaration på det gamla vanliga sättet, i Skatteverkets brevlåda i korsningen Järnvägsgatan/Storgatan, mitt emot polisstationen. 

Alla har de mötts av en stängd brevlåda och en karta till Skatteverkets besökskontor på Slottsgatan, som man delar med Försäkringskassan. Vid det gamla brevinkastet står det att man kan man lämna sin deklaration på Slottsgatan på kontorstid, eller skicka in deklarationen med posten eller digitalt, men den informationen tycks inte riktigt ha gått fram. Trots att Skatteverket redan i fjol började ta bort sina brevinkast i hela landet, av säkerhetsskäl.

Upprörda känslor

Bengt Broberg skulle lämna sin mammas deklaration och är besviken över Skatteverkets service. – Det är fruktansvärt dåligt, säger han.

– Det här är inte att ta hand om gamla människor. Jag ska lämna in deklarationen åt min gamla mor som är 89 år. Hon har inte Bank-ID, har inte förutsättningar att klara det här själv. Och så gör man på det här sättet. Det är fruktansvärt dåligt, säger Bengt Broberg, en av av dem som försökte lämna in deklarationen i den gamla brevlådan.

– De borde ha öppnat besökskontoret klockan 7 istället, och inte klockan 10. Och de borde ha informerat bättre, tillägger han.

När SVT Örebro är på plats vid den stängda brevlådan på onsdagsförmiddagen, sista dagen för inlämnandet av deklarationen, är det många som fortfarande tror att de kan lämna deklarationen där.

Maria Helander som skulle lämna in sin dotters deklaration möttes av en igentejpad postlåda och en hänvisning till Skatteverkets lokaler på Slottsgatan i Örebro. Foto: Peter Comstedt /SVT

– Jag skulle lämna in min dotters deklaration. Min egen är inlämnad, men hon bor i Stockholm. Jag vet inte om det funkar att komma klockan tio, men då har jag ju börjat jobba egentligen. Så då får jag väl komma för sent, säger Maria Helander.

100-tal i kö

Enligt SVT:s reporter på plats köade ett 100-tal  personer vid besökskontoret på Slottsgatan. Bland annat en god man som skulle lämna in ett tiotal deklarationer åt de han är god man för. Han tvingades vända i dörren eftersom han hade ett annat viktigt möte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer