Protester mot nedläggningen av BB i Karlskoga Foto: Anders Nord / SVT

Tusentals demonstrerade mot nedläggningen av förlossningen i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

I dag lördag klockan 12 stängde förlossningen på Karlskoga lasarett. På förmiddagen samlades tusentals personer på torget i Karlskoga, för att gå i ett gemensamt tåg genom staden till förlossningen.

I slutet av maj meddelade region Örebro län att förlossningen på Karlskoga lasarett stänger. På lördagen samlades tusentals personer på Karlskoga torg för att demonstrera mot beslutet.

Daniel Rondahl är arrangör bakom demonstrationen. Efter beskedet att förlossningen skulle stänga startade han även en Facebook-grupp med tusentals medlemmar som vill kämpa mot nedläggningen.

BB i Karlskoga

Vad hoppas ni med det här?

– Vi hoppas att politikerna ska ändra sig i beslutet om att stänga förlossningen i Karlskoga.

Men tror du det är möjligt?

– Det är det vi hoppas på. Annars hade vi inte kämpat med det här.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebros reporter som var på plats var det 4 200 som hade samlats. En av dem var Louise Johansson, som vill att förlossningen ska vara kvar.

– Man slipper åka så långt, det är underbar personal.

Beslutet att stänga förlossningen har fattats av kvinnoklinikens verksamhetschef, enligt regionen är det ett besked som grundar sig på att det finns brister i patientsäkerheten för akut sjuka barn.

– Det tycker jag är förskräckligt. Man borde kunna få hit förstärkning när det behövs, säger Louise Johansson.

Personerna som deltog i demonstrationen gick i ett gemensamt tåg från torget i Karlskoga till lasarettet där man uttryckte sin åsikt att man vill ha förlossningen kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet