Foto: Privat

Den ridande duon har nått mål – nu blir resan bok

Uppdaterad
Publicerad

Efter hundra dagars färd mellan Hörby i söder och Jokkmokk i norr har Suzanna Holmquist och Krumelur nått målet. Väl framme hade duon fått ihop nästan 130.000 kronor till välgörande ändamål.

Suzanna Holmquist från Hallsberg tog tag i en gammal dröm. Hon har ridit genom Sverige. Med omkring tre mil per dag har hon förflyttat sig 200 mil tillsammans med fjordingen Krumelur.

Möttes av välkomstkommitté

I fredags red duon in i Jokkmokk, där de välkomnades med krans och hejarop.

– Det kändes fantastiskt, en väldigt speciell känsla att vara framme, säger Susanna Holmquist.

Och det är många som har varit intresserade av att ta del av färden under hela sommaren, berättar Susanna.

”Gått bättre än förväntat”

– Det har varit jätteroligt att se hur så många vill hjälpa oss. De anstränger sig verkligen för att vi ska kunna fortsätta framåt. Som när jag hade skavsår i två veckor och inte kunde rida med packningen, då fick vi hjälp med skjuts av grejerna, utan att ens be om det, säger hon.

Har allt gått som planerat?

– Ja, det har gått bättre än förväntat. Vi har följt tidsplanen, och det har faktiskt gått lite snabbare än jag räknade med.

Börjar skriva imorgon

Hela ritten slutade på exakt hundra dagar, vilket alltså inte var planerat. Men siffran bäddar för en god titel på den framtida boken, som Suzanna bestämt sig för att skriva under resans gång.

– Jag ska börja imorgon, så fort jag kommer hem. Folk har visat ett så stort intresse så jag har bestämt att jag ska skriva om ritten, säger Suzanna Holmquist.

– Men det är ändå lite vemodigt, nu ska Krumelur hyras ut som foderhäst och det är lite sorgligt eftersom vi ha bondat så bra nu under sommaren, fortsätter hon.

Styr lasset till andra sidan jorden

Suzanna och hennes partner flyttar nämligen till Australien nu. Det är där hon planerar att skriva om sommarens äventyr, men också fortsätta som arbeta som detektiv, vilket hon jobbar som till vardags i Sverige.

Också Krumelur mår bra efter den långa färden, trots att Suzanna inte kunnat låta bli att oroa sig längs vägen.

– Jag har varit konstant orolig, hela tiden. Man inbillar sig att han är hungrig, har ont i magen eller mår dåligt på något annat sätt, säger hon.

”Han är i toppskick”

Men hästen verkar ha klarat utmaningen alldeles utmärkt, berättar Suzanna. Efter målgången undersöktes Krumelur av veterinär.

– Han är i toppskick, säger Suzanna och skrattar.

Under ritten har Suzanna samlat in pengar till välgörande ändamål, hon vill ge pengar till utsatta djur och har tagit emot pengar från alla som velat bidra. Och slutsumman landade på 128.000 kronor.

– Det är fantastiskt, och betydligt mer än jag hade hoppats på, säger Suzanna Holmquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer