För Ewa och Hans-Ola Eriksson i Örebro betyder kolonilotten extra mycket i år. Foto: Johannes Weckström /SVT

Deras lott hjälper till att skingra tankarna

Uppdaterad
Publicerad

I coronatid har de annars vana resenärerna Ewa och Hans-Ola Eriksson i Örebro fått boka av allt de tänkt ta sig för. Men just nu gör det inte så mycket. De har en kolonilott att ta hand om.

– Den betyder ju alltid jättemycket, men speciellt i år, säger Ewa.

Det är i sanning en oas de har skapat på Älvtomta koloniområde i Örebro. En färgexplosion som möter betraktaren.

– Det där är vildtulpaner. De blir spretiga när de slår ut, säger Ewa.

Coronaviruset i Örebro län

Mycket att göra

Det växande är en blandning av det som efterlämnats av tidigare ägare och som paret tillför. Mycket tid ägnas åt odlingarna på de tvåhundra kvadratmetrarna under vår- och sommarhalvåret. Tur då att deras lägenhet bara ligger knappa kilometern bort.

– Framförallt en sån här dag så går man ut vid nio, tio-tiden. Sen går man hem när man inte orkar vara kvar längre. Bara det är ju en fröjd. Man tänker inte så mycket på att det är corona när man går här och skrotar, säger Hans-Ola.

Kryddträdgård

Denna soliga vårdag i början av maj är det kryddträdgård som ska anläggas i en av pallkragarna. Hallonen någon meter bort har gjort sina försök att skjuta skott ända hit, men Hans-Ola skuttar upp och luckrar med grepen. Ewa greppar tag och avslutar bryskt etableringsförsöket.

– Vi ska gödsla och blanda i kol i jorden, berättar Ewa.

Hör i videoklippet varför de tycker koloniområdet är ett lämpligt tillhåll för dem som stadsbor just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet