Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdnämnden i Region Örebro län, tyckte det var djupt olyckligt att manifestera med en tyst minut. Foto: Martin Wik/SVT, Sofi Röjlar/SVT

”Det är inte en begravning – det är ett förändrat arbetssätt”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen hölls en tyst minut utanför Lindesbergs lasarett då det nyligen beslutats om att nattjouren för kirurgi och ortopedi läggs ned på sjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Karin Sundin (S), var inte nöjd över sättet det genomfördes på.

Det är framförallt valet av initiativtagarna att hålla en manifestation genom en tyst minut som Karin Sundin ställer sig kritiskt till.

– Det är djupt olyckligt att det görs i form av en tyst minut. Det är inte en begravning, det är ett förändrat arbetssätt, säger hon och fortsätter:

Turerna kring Lindesberg lasarett

– Jag tycker att den tysta minuten ska man vara varsam med som symbol och när man använder den. Det här är inget man har tysta minuter över.

Finns förståelse

Hon förtydligar att det finns en förståelse för oron inför förändringen men delar inte uppfattningen och argumenten av de som är emot beslutet.

– Jag har anklagats för att vara prestigefylld i detta, men det finns mycket prestige i att driva den här frågan. Den här förändringen förstärker arbetet vi kan bedriva på Lindesbergs lasarett, så lite trött blir jag, säger Karin Sundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Lindesberg lasarett

Mer i ämnet