Det blir omval i Örebro kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det blir omval i Örebro kommun. Det beslutade Valprövningsnämnden på fredagen. Det blir inte omval i hela Örebro utan enbart i nordöstra valkretsen, enligt beslutet.

– Felaktigheterna kan med fog anses ha påverkat valutgången, sade ordförande i Valprövningsnämnden Bengt-Åke Nilsson till TT.

Omvalet i Örebro beror dels på felaktigt godkända budröster, dels på anmärkningar vid förtidsomröstningslokalerna.

Omval i Örebro 2011

Socialdemokraterna hade en ”röstskola” i en galleria bredvid en röstmottagningslokal. Därefter gick flera av partiarbetarna in i röstmottagningslokalen. En av dem ställde frågor till väljarna när de skulle rösta, visar en film som Valprövningsnämnden studerat.

(se länk Röstskola i Vivalla)

– Det är grundläggande i vår författning att i röstlokaler ska väljaren vara fredad. Han eller hon får inte utsättas för valpropaganda, sade Bengt-Åke Nilsson.

– Jag vill att partierna i Örebro redan till omvalet gemensamt tar fram mer tydliga riktlinjer för vad som gäller när förtidsröstningslokaler finns i anslutning till platser där många människor naturligt befinner sig, säger Lena Baastad (S) i en kommentar.

– Det är alltid allvarligt om någon persons engagemang lett till felaktigheter. Vi måste gemensamt säkerställa att även de som engagerar sig på sin fritid vet vilka regler som gäller i en vallokal. Och även om många människor röstar samtidigt måste röstmottagarna kunna säkerställa att allt går rätt till i röstlokalen, fortsätter Lena Baastad.

Kristdemokraterna applåderar beskedet om omval.

”Det är främst en seger för demokratins spelregler. Valprövningsnämndens beslut visar att allvarliga felaktigheter skett under valrörelsen 2010. Därför är det viktigt med ett omval”, säger Lennart Bondeson, kommunalråd i Örebro för Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

Marginalerna var ytterst små. Ytterligare en röst till FP hade gett partiet ett mandat till.

Valprövningsnämndens besked i dag kom fem månader efter valet i september. Nämnden tog beslutet sedan 17 röster blivit felaktigt räknade i kommunvalet i höstas.

Datum för omval beslutas efter samråd mellan Valmyndigheten och länsstyrelsen.

Eftersom det parlamentariska läget i Örebro är oklart har sju partier i kommunfullmäktige, de fyra borgerliga partierna, Miljöpartiet (MP), Socialdemokraterna (S) och Vänsterpartiet (V), sedan i januari en överenskommelse om hur kommunen styrs.

Varannan månad är Kent Persson, Moderaterna, ordförande i kommunstyrelsen och varannan månad är det Lena Baastad (S).

Alla sju partier har ordförandeposter i nämnder och styrelser. Ordförande i kommunfullmäktige är Staffan Werme, Folkpartiet.

Sverigedemokraterna står utanför överenskommelsen.

(SVT/TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omval i Örebro 2011

Mer i ämnet