En röst fick avgörande betydelse i valet 2010. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Valet 2010 – då en röst fick avgörande betydelse i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

En röst – så mycket skiljde mellan blocken i Örebro kommun när rösterna hade räknats i valet 2010.

– Det var en mycket märklig situation, minns Björn Sundin som då var valansvarig för Socialdemokraterna i kommunen.

För den som känner att ”min röst ändå inte spelar någon roll” påminner vi på SVT Nyheter Örebro om valet 2010 och det efterföljande omvalet 2011 i Örebro kommun. En röst var inledningsvis det enda som skiljde blocken åt.

Rösten övergick till andra blocket

Den dåvarande koalitionen med Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet utropade först sig själva som valsegrare efter det preliminära röstresultatet.

Val 2018 Örebro

– Bara två dagar senare var alla röster sluträknade och då var det plötsligt vi och Vänstern som hade vunnit, minns Björn Sundin. Då hade rösten övergått till oss.

”Inget man vill ha”

Men resultatet överklagades. Felaktiga röster som godkänts och en tveksam ”röstskola” som hölls av Socialdemokraterna i Vivalla i närheten av en röstlokal gjorde att resultatet överklagades.

I februari 2011 beslutade Valprövningsnämnden om omval i den nordöstra valkretsen i Örebro, där felaktigheterna hade skett.

– Det är något man aldrig vill ha, säger Johan Hellsten som i år är valansvarig i Örebro men 2010 var ansvarig för förtidsröstningen.

– Det innebär ju att något har gått snett i så stor omfattning att det kan ha påverkat utfallet i valet.

Slutade aldrig att kampanja

Utan politisk styrning övergick styrningen av Örebro kommun till tjänstemännen innan samtliga politiska partier, förutom Sverigedemokraterna, valde att tillsammans styra fram till omvalet.

Samtidigt pågick valkampanjerna.

– Vi slutade egentligen aldrig att kampanja. Vi bara körde på och fortsatte att knacka dörr och jag tror att vi kom upp i 78 000 besök under det året, säger Björn Sundin.

Skrällseger – men ingen egen majoritet

Nio månader efter valet 2010, den 15 maj, fick så 27 000 röstberättigade möjligheten att rösta igen. Men valdeltagandet sjönk från 83 procent i den nordöstra valkretsen till 63 procent.

För Socialdemokraterna blev det dock en skrällseger då partiet gick från 39,4 procent i kretsen till 47,1 procent. Samtidigt räckte det inte till egen majoritet i fullmäktige.

En röst kan göra skillnad

Det hela slutade med en uppgörelse där Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna tillsammans styrde kommunen fram till 2014.

– Om man ska säga något om den här både stökiga och röriga tiden efter valet 2010 så är det att en enda röst verkligen kan göra skillnad, konstaterar Björn Sundin.

Kan du skillnaderna?

Omval – Ett val som får göras om när det första valet förklarats ogiltigt. Det kan handla om att det första valet inte genomförts på rätt sätt eller att det förekommit fusk eller oegentligheter som påverkat resultatet.

Nyval – Hålls då man inte lyckats bilda ny regering eller regeringen har förlorat en förtroendeomröstning.

Extra val – Ett annat ord för nyval. Se ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet