Foto: SVT

”Det finns inga kända problem”

Uppdaterad
Publicerad

Precis som i Västmanland har Ung Vänster i Örebro län haft problem med medlemmar som öppet stöttat vänsterextrema organisationer. Efter vintern och vårens utrensningar anser distriktsordföranden Kenneth Lantz att det hela lugnat ner sig i Örebro.

Turbulensen har varit stor inom Vänsterpartiet i Örebro län. Där har man, liksom i Västmanland, haft problem med personer i Ung Vänster som uttryckt stöd för vänsterextrema organisationer.

Bland annat har två distriktsordförande i Örebro uteslutits sedan de visat stöd för Revolutionära Fronten.

Turbulensen i Vänsterpartiet

I dag uppfattar Kenneth Lantz, distriktsordförande för Vänsterpartiet Örebro län, att det har lugnat ner sig i distriktet.

– Vi har tidigare uttryckt vår ståndpunkt, och det är att stöd för vänsterextrema organisationer inte är förenligt med vår politik. Sedan vi har haft en del uteslutningar uppfattar jag det som relativt lugnt. Det finns inga kända problem i nuläget, säger han till Tvärsnytt.

Att som i Västerås kapa banden helt med Ung Vänster är inte något som har diskuterats i Örebro.

– Nej, det har vi inte. Vi tycker att vi har löst de problemen som vi hade, säger Lantz.

Vad säger du om att Vänsterpartiet i Västerås bryter med Ung Vänster?

– Det där kan jag inte kommentera. De har säkert sina skäl till att göra det.

Någon uttalad nolltolerans mot personer som stödjer vänsterextrema organisationer finns inte hos Vänsterpartiet i Örebro.

– Men skulle det komma till vår kännedom ifrågasätter vi givetvis den personens medlemskap hos oss. Och står man bakom vänsterextrema organisationer har man ingen framtid i vårt parti. Vår politiska uppfattning skiljer sig totalt från dessa organisationer, säger Lantz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen i Vänsterpartiet

Mer i ämnet