Foto: SVT

Ung Vänster: ”Man blir chockad”

Uppdaterad
Publicerad

På Ung Vänster är man chockad över de avstängda medlemmarnas kopplingar till Revolutionära fronten. Trots det hoppas man på fortsatt samarbete med moderpartiet.

En av medlemmarna i Ung Vänsters distriktsstyrelsen i Västmanland har visat sig vara medlem i vänsterextrema Revolutionära Fronten. Denna person samt distriktsordföranden har nu blivit avstängda av Ung Vänsters verkställande utskott, därefter tar Ung Vänsters förbundsstyrelse beslut om eventuell uteslutning på sitt nästa möte den 26 juni.

– Det är ju klart att man blir chockad när sånt här händer, att man har såna kopplingar till Revolutionära Fronten utan att vi vetat om det, säger Yrsa Rasmussen, pressekreterare på Ung Vänster centralt. Det här handlar om en person som inte varit med i Ung Vänster så länge, bara sedan februari.

Turbulensen i Vänsterpartiet

Fokuserar på valrörelsen

Totalt är nu fyra personer i Ung Vänsters distriktsstyrelse i Västmanland avstängda, bara två personer finns kvar.

– Vi kommer fortfarande att kunna ha en verksamhet där, eftersom en av dem som är kvar är ombudsman. Det som har hänt är tråkigt men vi tar nya tag och kommer att försöka få till en så bra valrörelse som möjligt

På frågan hur Ung Vänster ser på att Vänsterpartiet i Västmanland avbrutit sitt samarbete helt och hållet med ungdomsförbundet i Västmanland, svarar Yrsa Rasmussen:

– Det vill jag inte riktigt uttala mig om, det är ju tråkigt. Jag har inte pratat med dem, men det man ska komma ihåg är ju att Vänsterpartiet och Ung Vänster alltid har samarbeten på olika sätt, så jag är övertygad om att man kommer fortsätta samarbeta i framtiden.

Olika syn på våld

Yrsa Rasmussen tror inte att händelserna kommer att påverka synen på Ung Vänster i stort:

– Det är ett fåtal personer som uttalat sig positivt om Revolutionära Fronten, så om man hör andra personer från Ung Vänster tala, så tror jag man förstår att vi har helt olika syn på till exempel våld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen i Vänsterpartiet

Mer i ämnet