Ung Vänster-ledamöter utesluts efter stöd för vänsterextrema

Uppdaterad
Publicerad

De fyra ledamöterna i Ung Vänster Västmanland uttryckte på ett eller annat sätt stöd för vänsterextrema Revolutionära Fronten. På torsdagskvällen kom beskedet från förbundsstyrelsen: samtliga utesluts ur partiet.

Fyra personer från Ung Vänsters styrelse i Västmanland stängdes på kort tid av från partiet sedan det framkommit att de visat stöd för den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten.

Samtliga utesluts

På torsdagskvällen höll partiets förbundsstyrelse ett möte i ärendet. Efteråt stod det klart att samtliga fyra som stängts av nu utesluts ur partiet.

Val 2014 – Tvärsnytt

– Samtliga är uteslutna och har ingenting med oss att göra längre, säger Ung Vänsters förbundssekreterare Hanna Cederin till Tvärsnytt.

Tre av dem utesluts på grund av deras uttalade stöd för Revolutionära Fronten. Bland dessa finns Milian Penahi, den numera före detta ordföranden för Ung Vänster i Västmanland.

En utesluts för sina nära kopplingar till Revolutionära Fronten, plus att personen i fråga är dömd för grova våldsbrott.

– Alla har haft möjlighet att skicka in yttranden innan vi tog det här beslutet, men ingen har gjort det, berättar Cederin.

Uteslutningarna är de första i Ung Vänster Västmanland. Däremot har flera andra distrikt i landet haft liknande ärenden.

”Ingen stor splittring”

Vissa inom Ung Vänster är uppenbarligen av uppfattningen att våld är en acceptabel metod för politisk kamp. Hur mycket splittrar detta partiet?

– För oss är det ingen stor splittring. Det här handlar om en liten grupp som söker sig till oss med en gemensam agenda: att sabotera, få uppmärksamhet och försöka ändra partiets stadgar. Helt enkelt använda Ung Vänster för sina odemokratiska syften, säger Cederin och tillägger:

– Gemensamt för de distrikt där dessa problem finns är att de är svaga och utan någon egentlig organisation. Där måste vi se till att få en tydligare struktur kring vad som gäller. Och diskutera vad vi kan göra mer så att det här inte inträffar igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet