Foto: TT

Nu börsnoteras Engelska skolan

Uppdaterad
Publicerad

Företaget bakom Internationella Engelska skolan kommer inom ett par dagar att börsnoteras på aktiemarknaden. Vad som händer i bolagsstrukturen intresserar inte mig speciellt mycket, säger Johan Rapp, rektor på Engelska skolan i Örebro.

På Engelska skolan i Örebro har beskedet om att företaget som driver skolan ska börsnoteras tagits med ro.

– Det har cirkulerat en del rykten, och det är ju oftast ingen rök utan eld. Men jag bryr mig inte så mycket faktiskt, säger rektor Johan Rapp.

Eleverna ska inte påverkas

På Engelska skolan i Örebro studerar drygt 600 elever i årskurserna fyra till nio. Att skolan snart byter ägandeform kommer inte förändra elevernas lärandesituation, menar rektorn.

– Vi påverkas egentligen inte av det här beslutet, det är inget som kommer märkas i den dagliga verksamheten, säger Johan Rapp.

Rektorn inte alls orolig

För tre år sedan lades John Bauergymnasiet ner efter att företaget inte tjänade tillräckligt mycket pengar på sin skolverksamhet. 10.500 elever på ett 30-tal gymnasieskolor runt om i landet drabbades av beslutet. Men att Engelska skolans börsnotering skulle innebära en liknande risk tror inte skolans rektor.

– Jag är inte ett dugg orolig. Jag har god koll på min budget, och faktum är att även den kommunala verksamheten gör vinster. Jag måste kunna stå för min verksamhet, och det känner jag att jag kan, säger han.

Örebropoltiker kritisk till beslutet

Men ordföranden för programnämnd barn och utbildning i Örebro är kritisk till beskedet.

– Jag tycker det här signalerar att man bara är ute efter att kunna plocka ut ännu fler vinster ur skolföretagen, och det är viktigt att komma ihåg att det faktiskt är skattepengar det handlar om. Det känns inte okej, säger Jessica Ekerbring (S).

”Självklart vi ska göra ekonomisk vinst”

– Det kommer självklart finnas en förväntan om att vi ska göra ekonomisk vinst, men det gör det redan i dag. Det ekonomiska är inte intressant så länge vi gör ett gott resultat och bedriver en bra verksamhet, och det gör vi oavsett ägare, säger Johan Rapp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet